simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Michal Šimečka o prítomnosti vojakov NATO na Slovensku: Ak chceme žiť v mieri a bezpečí, musíme vysielať jasné signály

BRATISLAVA – Parlament vyslovil súhlas s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl členských krajín NATO na území SR. K tomuto kroku vláda a parlament pristúpili po vojenskom útoku Ruska na Ukrajinu. Návrh zo 134 prítomných podporilo 96 poslancov, proti bolo 15, zdržalo sa 22 a jeden poslanec nehlasoval. Klub opozičnej strany Smer-sociálna demokracia sa zdržal hlasovania. Prítomnosť vojsk NATO podporil zo Smeru-SD poslanec Jaroslav Baška, ktorý bol v minulosti ministrom obrany. Návrh podporili aj nezaradení poslanci zo strany Hlas-sociálna demokracia.

„Slovenský parlament schválil predsunutú prítomnosť vojakov NATO na našom území. Je to dobrá správa – najmä v čase, keď hrozí ruské bombardovanie užhorodského letiska, pár desiatok metrov od slovenských hraníc. Ak chceme žiť v mieri a bezpečí, musíme vysielať jasné signály. Jedným z nich je, že tu máme dostatočnú parlamentnú väčšinu pre obranu našej suverenity, základných štátnych záujmov, aj pre dodržiavanie záväzkov s našimi partnermi,“ hovorí europoslanec Michal Šimečka /PS, RE/.

Predpokladá sa, že na Slovensku bude pôsobiť do 2 100 vojakov členských krajín NATO. Podľa vládneho materiálu by malo prísť do 600 vojakov z Českej republiky, do 200 vojakov z Holandska, do 100 vojakov z Poľskej republiky, do 100 vojakov Slovinskej republiky, do 400 vojakov zo Spojených štátov amerických a do 700 vojakov z Nemecka.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Minister obrany Jaroslav Naď počas parlamentnej rozpravy upozornil, že celkový počet 2 100 vojakov NATO na Slovensku sa nevyužije. Povedal, že sa rokuje so spojencami o ďalších spôsobilostiach, ktoré SR nemá. Spomenul systém protivzdušnej obrany Patriot alebo posilňovanie spôsobilostí v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Tým, že tieto spôsobilosti Slovensko získa od spojencov zadarmo, ušetrí podľa Naďa stovky miliónov eur.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Pred 75 rokmi vznikla jedna z najvýznamnejších medzinárodných organizácií známa pod skratkou NATO. Základným princípom …

Consent choices