Ilustračné PHOTO: © European Union.

Únia špecifikovala štvrtý balík sankcií, ktorý má primäť Rusko k ukončeniu vojny na Ukrajine

Rada Európskej únie (EÚ) potvrdila uvalenie štvrtého balíka sankcií v súvislosti s ruskou vojenskou agresiou voči Ukrajine.

Rada v tlačovej správe informovala, že opatrenia zahŕňajú zákaz všetkých transakcií s určitými štátnymi spoločnosťami, zákaz poskytovania akýchkoľvek ratingových služieb, ako aj prístupu k akýmkoľvek predplatiteľským službám v súvislosti s ratingovými činnosťami Rusom alebo ruským subjektom, rozšírenie zoznamu sankcionovaných osôb s väzbami na ruský sektor obrany a priemysel, zákaz nových investícií do ruského energetického sektora a komplexné obmedzenie vývozu zariadení, technológií a služieb pre energetický priemysel, aj obmedzenia týkajúce sa luxusných tovarov, železa a ocele. Súčasťou balíka sú aj sankcie na kľúčových oligarchov, lobistov a propagandistov a kľúčové spoločnosti v oblasti letectva, armády a dvojakého použitia, stavby lodí a strojárstva.

„Ako pokračuje vojna prezidenta Putina proti ukrajinskému ľudu, tak pokračuje aj naše odhodlanie podporovať Ukrajinu a ochromiť financovanie vojnovej mašinérie Kremľa. Tento štvrtý balík sankcií je ďalšou veľkou ranou pre ekonomickú a logistickú základňu, na ktorú sa Rusko spolieha pri uskutočňovaní invázie na Ukrajinu. Cieľom sankcií je, aby prezident Putin zastavil túto neľudskú a nezmyselnú vojnu,“ vyjadril sa šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Rada tiež odsúhlasila, aby sa Európska komisia v mene EÚ pridala k viacstrannému vyhláseniu o ruskej invázii v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO). EÚ v ňom potvrdzuje svoju pripravenosť na podniknutie nevyhnutných krokov na podporu Ukrajiny a voči Rusku a Bielorusku, ktoré Moskve pomáha. Opatrenia čoskoro vyjdú v Úradnom vestníku EÚ.

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie v súvislosti s jeho víkendovým útokom na …

Consent choices