hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

M. Hojsík: Slovenská energetická bezpečnosť je na bode mrazu. Čo robilo ministerstvo hospodárstva doteraz?

Vojenská agresia Ruskej federácie voči Ukrajine naplno ukázala bezpečnostnú a energetickú zraniteľnosť Slovenska. Europoslanec Martin Hojsík z Progresívneho Slovenska hovorí, že napriek pravidelnému ubezpečovaniu zo strany vedenia ministerstva hospodárstva o preventívnych opatreniach a riešení situácie sa v týchto dňoch ukazuje, že šlo o prázdne slová a Slovensko do súčasnej krízy vstúpilo nepripravené.

hojsíkTakmer tri týždne po tom, čo Putin a Rusko rozpútali vojnové peklo na celom území Ukrajiny sa minister hospodárstva Richard Sulík na sociálnych sieťach vytešuje, že k nám z Ruska letecky dorazilo jadrové palivo a je to vraj teraz „v suchu“. Prepáčte, mne sa snáď sníva. Celá Európa a svet robia všetko pre to, aby sa čím skôr odstrihli od závislosti na dodávkach energií z Ruska a náš vicepremiér vypisuje infantilné statusy po internetoch. To už nie je ani chyba v exceli, tu niekomu zhorel procesor,“ reagoval na vyjadrenia ministra hospodárstva poslanec Európskeho parlamentu za PS Martin Hojsík.

Už minimálne od rokov 2008 a 2009 vieme, že Putinove Rusko nie je pre Slovensko ani spoľahlivý, ani partner. Putinom organizovaný konflikt v Ukrajine trvá už od roku 2014. A minimálne týždne, ak nie mesiace, nás spravodajské služby z Ameriky ale aj Európy upozorňovali na hroziace riziko vpádu ruských vojakov do Ukrajiny. Pýtam sa, ako sa naše ministerstvo hospodárstva na túto situáciu pripravilo, prečo nebola prioritou energetická efektívnosť a energetická sebestačnosť založená na zelených zdrojoch energie na Slovensku? Kde sú dohody o solidarite s inými, najmä európskymi krajinami pre prípad, že by nám Putin vypol plyn?“ oprávnene sa pýtal progresívny europoslanec.

Prelet ruských lietadiel je v celej Európskej únii zakázaný. Napriek tomu na Slovensko priletelo lietadlo z Ruska od 24. februára už druhýkrát. „Minister Sulík hovorí, že okrem iného zabezpečil 100 miliónov kubíkov skvapalneného plynu. To je síce pekné, ale čo robili doteraz? Ako mohli tvrdiť, že všetko je v poriadku? Prečo riešia situáciu až v týchto dňoch, čo robili celú jeseň a mesiace predtým? Česko malo pred vypuknutím vojny pripravené zásoby jadrového paliva na dva roky.“ upozornil Hojsík.

Viac..  Michal Wiezik: Norma Euro7 je potrebná, ale treba ubrať plyn

Martin Hojsík vraví, že ceny energií kvôli ruskej vojne prudko stúpli. Slovensko sa tak ocitlo v situácii, keď nakupuje energie omnoho drahšie, ako by to muselo, keby bolo pripravené. „Nekonaním ministerstvo ohrozilo našu bezpečnosť. A ešte k tomu na tom strácame obrovské peniaze. Dlhé roky sme sa tvárili, že problém s dovozom energií z Ruska neexistuje. Dnes nás to dobieha.

Jediným dlhodobo udržateľným riešením našej závislosti na dovoze energií je energetická efektívnosť a zelená energia. Experti súčasne upozorňujú, že krátkodobým (hoci len dočasným) riešením sú možnosti dodávok skvapalneného plynu či napojenia na ropovody a plynovody z iných krajín, ktoré tu už ale dávno k dispozícii boli. „Teraz je dôležité, aby vládni predstavitelia konečne dobehli zameškané a pozreli sa na riešenia pre budúcnosť. Odklon od fosílnych palív sa ruským útokom na Ukrajinu a európsky mier stal doslova národnoštátnou prioritou. Potrebujeme prijať opatrenia na zastavenie plytvania energiami a podporu ľudí ohrozených rastúcimi cenami energie. A súčasne musíme aktívne podporiť rozvoj zelených energií a zelených inovácií u nás na Slovensku. Už nikdy viac nesmieme byť závislí od energií z Ruska ani od nikoho iného,“ uzavrel europoslanec za PS Martin Hojsík.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices