obchod
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Medziročná inflácia v únii sa vo februári zrýchlila

Medziročná inflácia v eurozóne vo februári posilnila na 5,9 percenta z januárovej úrovne 5,1 percenta. Vo februári pred rokom bola iba vo výške 0,9 percenta. V rámci celej Európskej únie (EÚ) bola februárová medziročná inflácia 6,2 percenta, čiže stúpla z januárových 5,6 percenta. Pred rokom bola len na úrovni 1,3 percenta. Na Slovensku spotrebiteľské ceny vo februári medziročne vzrástli o 8,3 percenta, čiže viac v porovnaní s priemerom za celú EÚ. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Najnižšia medziročná inflácia bola vo februári vo Francúzsku a na Malte (zhodne 4,2 percenta). Druhá najnižšia inflácia bola v Portugalsku, Fínsku a Švédsku (zhodne 4,4 percenta). Najvýraznejšie sa spotrebiteľské ceny vo februári medziročne zvýšili v Litve (14 %), Estónsku (11,6 %) a v Českej republike (10 %). V porovnaní s januárom medziročná inflácia oslabila vo dvoch členských štátoch a posilnila v 25 krajinách.

Viac..  Ročné inflačné očakávania domácností v eurozóne v januári vzrástli

Najviac k medziročnej inflácii vo februári v eurozóne prispelo zdraženie energií, ktoré jej pridalo 3,12 percentuálneho bodu (pb). Služby medziročnú infláciu zvýšili o 1,04 pb, potraviny, alkohol a tabak k nej pridali 0,9 pb a priemyselné tovary ju zvýšili o 0,81 pb.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

potraviny, spotrebitel, supermarket

Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

Európsky parlament prijal svoje stanovisko k zavedeniu systému overovania a predbežného schvaľovania environmentálnych marketingových tvrdení …

Consent choices