stefanec
Ivan Štefanec, europoslanec /KDH, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Ivan Štefanec: Nezabúdajme na neľudsky trpiacich politických väzňov v Bielorusku

Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH) zaslal list bieloruskému politickému väzňovi na deň jeho narodenín. V tomto liste ďakuje za hrdinstvo a vyjadruje plnú podporu a záštitu nespravodlivo väznenému, ktorý bol odsúdený vo vykonštruovanom súdnom procese. Ivan Štefanec bol aj prednedávnom zapojený do iniciatívy #WeStandBYyou (Libereco), ktorá poukazovala a odsúdila zlé zaobchádzanie s politickými väzňami v Bielorusku.

Politickí väzni v Bielorusku, ktorí trpia za naše hodnoty spravodlivosti a demokracie, sú vystavení neľudskému zaobchádzaniu. Taktiež sa im odopiera prístup k lekárskemu ošetreniu, kontakt s rodinou, žijú v preplnených celách a nemajú dostatočné oblečenie,“ vyjadril sa europoslanec.

Celé znenie listu:

Vážený pán Hleb Fitsner,

ubehol už takmer rok a pol od Vášho zadržania a 7 mesiacov od času, kedy Vás po vykonštruovanom súdnom procese bieloruské úrady uznali vinným. Tento list Vám píšem ako človek, ktorému záleží, aby bezprávie nebolo tolerované.

List posielam v čase Vašich narodenín ako prejav mojej plnej podpory a záštity, ktorú som Vám ponúkol. Zároveň Vás chcem povzbudiť, aby ste sa na mňa obrátili v prípade, že budete potrebovať pomocnú ruku. Prajem Vám len to najlepšie, hlavne veľa morálnej a duchovnej sily, ktorú ste tak odvážne prejavili v čase, kedy bolo potrebné vzoprieť sa útlaku a postaviť sa za správnu vec.

Svojim konaním sa pokúšam poukázať na neakceptovateľné okolnosti, ktoré nastali po občianskych demonštráciách v Bielorusku. Útlak demokratických hodnôt má pri snahe o autokratické zmocnenie sa krajiny devastačné následky pre jej občanov. Bielorusko je jednou z krajín, kde boj a túžba po slobode a demokracii boli násilne potlačené. Prípadov, kedy bieloruská vláda konala brutálne a v rozpore s ľudskými právami je nespočet. Jedným z nich ste aj vy, pán Fitsner.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Touto cestou by som Vám chcel poďakovať za hrdinstvo, ktoré ste preukázali v čase, kedy bolo potrebné postaviť sa zlu. Neustúpili ste a postavili ste sa za svoju krajinu a jej slobodu. Hrdinstvo jednotlivcov ako ste vy, musí byť neustále pripomínané. Len s takýmito hrdinami existuje nádej na zmenu režimu, ktorý si neváži svojich občanov.

Súčasná situácia na Ukrajine preukázala, že sila obyčajných ľudí dokáže vzdorovať ohromnej sile autokratických tyranií. Preto mi dovoľte, aby som v tomto liste prejavil nádej. Nádej, že spoločným úsilím dobrých a morálne silných ľudí dokážeme spolu zmeniť nepriaznivú situáciu. Násilie a útlak v rukách jednotlivcov je neudržateľným prostriedkom. Všetci spájame svoje sily, aby sme odvrátili zlo, ktorému momentálne čelíme. Preto prosím vydržte, nestrácajte silu a vieru v lepšiu budúcnosť.

S hlbokou úctou,

Ivan Štefanec

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Slovenské predné brzdové svetlo môže byť čoskoro realitou

Poznáme výsledky veľkej štúdie využitia predného brzdového svetla. Práve na Slovensku sa zrodil nápad slovenského …

Consent choices