bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Vladimír Bilčík: Ak nebudeme konať, po Mariupole prídu na rad ďalšie mestá

BRATISLAVA – Boje v ukrajinskom meste Mariupoľ dosiahli už jeho centrum. Pre spravodajský portál BBC to povedal tamojší starosta Vadym Bojčenko, čím potvrdil skoršie ruské správy. „Áno, dnes boli naozaj aktívni. Tanky a boje so samopalmi pokračujú. Všetci sa skrývajú v bunkroch,“ povedal Bojčenko.

V meste je zničených alebo poškodených 80 percent obytných budov a 30 percent z nich nemožno opraviť, vyjadril sa mariupoľský starosta. Z centra mesta podľa neho nič nezostalo. „V meste nie je ani kúštik zeme, ktorý nenesie známky vojny,“ skonštatoval.

Bojčenko tiež uviedol, že pokračuje operácia na záchranu ľudí z suterénu zbombardovaného divadla. Odhad možných obetí neposkytol. „Putin nemá žiadne zábrany. Terorizuje a masovo zabíja nevinných civilistov. Snaží sa zničiť Ukrajinu, jej mestá, ľudí a kultúru. Preto ho musíme zastaviť a odrezať peniaze na jeho vojnovú mašinériu aj prostredníctvom odstavenia dodávok ruského plynu a ropy. Ak nebudeme konať, po Mariupole prídu na rad ďalšie mestá a ďalšie obete len kúsok od hraníc Slovenska,“ upozorňuje europoslanec Vladimír Bilčík /SPOLU, EPP/.

Macron požiadal Putina o ukončenie obliehania Mariupoľa

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok opäť telefonoval s jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Požiadal ho o ukončenie obliehania ukrajinského mesta Mariupoľ, aby tam povolil vstup humanitárnej pomoci a nariadil okamžité prímerie. Podľa úradu francúzskeho prezidenta, Macron hovoril s Putinom 70 minút. Znova sa sťažoval na opakované útoky na civilistov a ruské nerešpektovanie ľudských práv na Ukrajine, Putin zasa zvalil vinu za vojnu na Ukrajinu, uvádza Elyzejský palác.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Macron sa skôr počas dňa vyjadril, že sa rozpráva s Putinom, pretože verí, že medzi ukrajinským vzdorom, tvrdými západnými sankciami a diplomatickým tlakom existuje cesta k mieru. Putin v piatok telefonoval aj s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, ktorý tiež vyzval na okamžité prímerie.

(SITA/AP/redakcia).

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices