automobilovy priemysel
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Priemyselná produkcia únie v januári medzimesačne vzrástla o 0,4 %

Medziročne sa priemyselný sektor Európskej únie tiež zväčšil o 0,4 percenta.

Priemyselná výroba v eurozóne sa podľa sezónne upravených údajov v januári medzimesačne nezmenila a v rámci celej Európskej únie stúpla o 0,4 percenta. Medziročne priemyselná výroba eurozóny v januári klesla o 1,3 percenta, ale v rámci celej EÚ sa zväčšila o 0,4 percenta. Na Slovensku priemysel medzimesačne klesol o 1,3 percenta, ale medziročne vzrástol o 3,1 percenta. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých sú údaje k dispozícii, najvýraznejší medzimesačný rast priemyselného odvetvia v januári nastal v Rakúsku (6,2 %), v Českej republike (3,1 %) a v Poľsku (3 %). Najviac sa priemyselná produkcia znížila v Estónsku (-6,1 %), Portugalsku (-5 %) a Grécku (-4,1 %).

Viac..  ECB: Firmy v eurozóne očakávajú, že sa rast miezd spomalí

Najvýraznejšie medziročné oslabenie priemyselnej výroby v januári evidovali v Írsku (-20 %), Portugalsku (-4,2 %) a na Malte (-3,8 %). Najviac sa priemyselná produkcia v porovnaní s januárom minulého roka zvýšila v Litve (24,7 %), Rakúsku (17,3 %) a v Poľsku (16,6 %).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny v 3. kvartáli klesla

Ekonomika eurozóny zaznamenala v 3. štvrťroku po úprave o sezónne vplyvy medzikvartálny pokles. TASR o …

Consent choices