Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/red.

Konferencia o budúcnosti Európy: prvé návrhy na plenárnom zasadnutí

Plénum Konferencie o budúcnosti Európy sa stretne v dňoch 25. a 26. marca, aby prediskutovalo predbežné návrhy. Počas zasadnutia sa stretnú aj pracovné skupiny.

Plenárne zasadnutie Konferencie o budúcnosti Európy bude po prvýkrát diskutovať o predbežných návrhoch, ktoré vzišli z diskusií deviatich pracovných skupín. Tieto prvé návrhy zoradené podľa tém sú založené na odporúčaniach európskych občianskych panelov, vnútroštátnych panelov a nápadov zhromaždených na viacjazyčnej digitálnej platforme, ako aj na diskusiách, ktoré prebehli počas plenárnych zasadnutí Konferencie či stretnutí pracovných skupín.

Kedy? V piatok 25. marca a v sobotu 26. marca (vrátane prípravných schôdzí, pracovných skupín a zasadnutí politických skupín)

Kde? V Európskom parlamente v Štrasburgu s osobne aj virtuálne prítomnými účastníkmi.

Plénum Konferencie o budúcnosti Európy sa zhodne na návrhoch, ktoré predloží Výkonnej rade. Tá transparentne a v úzkej spolupráci s plenárnym zhromaždením vypracuje správu. Podrobnejšie informácie o zložení, cieľoch a práci pléna Konferencie a všetky relevantné dokumenty vrátane programu plenárneho zasadnutia sú k dispozícii tu. Záverečnú správu z platformy vychádzajúcu z príspevkov občanov vyzbieraných do 20. februára, ktorá bude zohľadnená pri vypracúvaní plenárnych návrhov, nájdete tu.

Súvislosti

V každej zo štyroch európskych panelových diskusií občanov sa stretlo približne 200 Európanov rôznych vekových skupín a z rôznych prostredí zo všetkých členských štátov, aby prediskutovali a prijali odporúčania týkajúce sa výziev, ktorým Európa čelí v súčasnosti a ktorým bude pravdepodobne čeliť v budúcnosti. Odporúčania jednotlivých panelov pre plénum Konferencie sú k dispozícii na samostatnej webovej stránke. Osemdesiat občanov (dvadsať za každý panel) predstavilo a diskutovalo o týchto odporúčaniach s ďalšími členmi pléna počas plenárnych zasadnutí v januári a marci 2022. Títo občania sa budú na Konferencii zúčastňovať až do jej konca.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Občania môžu naďalej prispievať na digitálnu platformu a pokračovať tak v diskusiách v online prostredí. Príspevky zaslané po 20. februári budú zahrnuté do záverečnej správy po 9. máji.

O red

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Budúcnosť EÚ: návrhy Parlamentu na zmenu zmlúv

V nadväznosti na Konferenciu o budúcnosti Európy a v reakcii na bezprecedentné výzvy a viacnásobné …

Consent choices