Ivan Korčok, minister ZVaEZ SR. PHOTO: ©European Union 2022 - EC

I. Korčok na zasadnutí Rady EÚ: Rusko zjavne podcenilo schopnosť EÚ zjednotiť sa

Hlavnou témou zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci 21. marca 2022 v Bruseli, na ktorej Slovensko zastupoval šéf diplomacie Ivan Korčok, bola pokračujúca ruská agresia voči Ukrajine.

Ministri zahraničných vecí sa zaoberali možnosťami pomoci a podpory nášho bezprostredného suseda, vrátane poskytnutia európskej perspektívy pre brániacu sa Ukrajinu. „O pár dní od konania dnešného zasadnutia to bude presne mesiac od začiatku invázie. Ukrajina vojnu nevyprovokovala. Jej jediným „previnením“ bola túžba stať sa súčasťou demokratickej Európy, založenej na princípoch právneho štátu a rešpektu k ľudským právam, ktoré evidentne jej východnému susedovi nevyhovujú. Ruská federácia zjavne podcenila schopnosť EÚ zjednotiť sa proti agresii voči Ukrajine,“ zdôraznil minister Korčok.

Rokovanie ministrov potvrdilo, že EÚ je naďalej pripravená jednotne reagovať na ruskú agresiu a pomáhať Ukrajine a jej obyvateľom. „Ministri sa zhodli, že EÚ je pripravená prijímať ďalšie prísne opatrenia voči Rusku a zároveň všestranne podporovať Ukrajinu,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok. 

Viac..  EK odporúča opatrenia na boj proti falšovaniu a lepšiu ochranu práv duševného vlastníctva

Súčasťou zasadnutia ministrov zahraničných vecí EÚ bolo aj stretnutie s ministrom zahraničných vecí a európskej integrácie Moldavskej republiky Nicom Popescu. Ministri sa zhodli, že okrem politickej podpory sú potrebné aj praktické kroky pomoci, najmä pri zvládaní náporu utečencov, ktorému v súvislosti s vojnou na Ukrajine Moldavsko čelí, či zvládaní energetickej krízy. Minister Ivan Korčok zdôraznil, že „Slovensko dlhodobo a systematicky podporuje Moldavsko v jeho eurointegračných snahách, pomáhame pri realizácii reforiem i odovzdávaním integračných skúseností. A sme pripravení Moldavsku veľmi prakticky pomáhať aj v tejto zložitej situácii.“ 

O mam

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices