Monika Beňová, europoslankyňa SMER-SD. Photo: IG Monika Beňová

M. Beňová: Vláda musí začať kompenzovať zdražovanie potravín

Vojenská invázia Ruska na Ukrajinu ohrozuje globálnu produkciu a zásoby potravín. Oba štáty patria k dôležitým vývozcom niektorých potravinových komodít, predovšetkým pšenice, kukurice či slnečnicového oleja. Rusko bolo doposiaľ tiež významným exportérom minerálnych hnojív.

Ruská agresia má preto dosah aj na možnosti ako zabezpečiť dostatok potravín pre ľudí v Európe aj mimo nej,“ uviedla europoslankyňa Monika Beňová. Potreba zaistenia potravinovej bezpečnosti štátov Európskej únie (EÚ), ako aj iných krajín, je preto dôležitou témou tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu.

Ruská vojna na Ukrajine bude mať zásadne negatívny vplyv na dostupnosť a ceny potravín. „Svedkami ich zdražovania sme pritom už niekoľko mesiacov v dôsledku pandémie. Situácia je tak už teraz pre mnohých ľudí neúnosná,“ zdôraznila poslankyňa Európskeho parlamentu.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Viaceré vlády členských krajín EÚ pritom už prijímajú konkrétne opatrenia na zmierňovanie dopadov zdražovania potravín a základných potravinových komodít. „Je preto zarážajúce, že slovenská vláda sa tvári akoby sa nič nedialo. Je nevyhnutné, aby sa konečne spamätali a zaviedli viacero druhov efektívnych kompenzácií. Skutočne nemajú na čo čakať,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

Z EÚ začala platiť prechodná fáza mechanizmu kompenzácie uhlíka na hraniciach

V nedeľu v členských krajinách EÚ vstupuje do platnosti mechanizmus kompenzácie uhlíka na hraniciach (CBAM) …

Consent choices