Justin Trudeau
Kanadský premiér Justin Trudeau. PHOTO: © European Union- EP.

J. Trudeau: Pre Kanadu, EÚ a našich partnerov nastal rozhodujúci okamih

NATO a EÚ sú rozhodnejšie a jednotnejšie ako kedykoľvek predtým, vyhlásil v stredu v Európskom parlamente Justin Trudeau. Kanadský premiér dodal, že tlak na Vladimira Putina sa musí zvýšiť.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola na začiatku rozpravy s predsedom kanadskej vlády vyhlásila, že Kanada je pre EÚ spojencom a cenným partnerom: „Naše vzťahy prešli skúškou času,“ uviedla. V súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu poukázala na ohrozenie spoločných hodnôt EÚ a Kanady a vyzdvihla ich spoločný záväzok. „Toto je okamih, keď musí naša generácia čeliť svetu, ktorý sme zdedili,“ dodala.

Predseda kanadskej vlády Justin Trudeau odsúdil „zločinnú inváziu [ruského prezidenta Vladimira] Putina“ na územie „suverénnej, nezávislej a demokratickej Ukrajiny“. „Vladimir Putin porušil najzákladnejšie zásady medzinárodného práva. A teraz zabíja nevinných civilistov bombardovaním nemocníc a obytných budov. Táto flagrantná neúcta k právu a ľudskému životu predstavuje pre Európu a pre svet obrovské nebezpečenstvo,“ dodal kanadský premiér.

„Kanada, EÚ a všetci naši partneri a spojenci stoja pred rozhodujúcim okamihom. Nemôžeme zlyhať. Musíme tomuto okamihu čeliť. Putin si myslel, že demokracia je slabá. Myslel si, že môže oslabiť EÚ a NATO. Ale prepočítal sa. NATO a EÚ sú dnes rozhodnejšie a jednotnejšie ako kedykoľvek predtým,“ zdôraznil Justin Trudeau.

„Ukrajinu nesmieme sklamať. Spoliehajú sa na nás. Použime preto všetky nástroje, ktorými disponujeme. Voči Putinovi a tým v Rusku a Bielorusku, ktorí ho držia pri moci, musíme naďalej uplatňovať bezprecedentné sankcie a zvyšovať tlak tak, ako to len bude možné,“ dodal predseda kanadskej vlády.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová o habaní majetku: Návrh som nepodporila, nesmieme vytvárať precedensy

Videozáznam prejavu kanadského premiéra nájdete tu.

Transatlantická jednota

Po predsedovi kanadskej vlády sa slova ujali poslanci zastupujúci jednotlivé politické skupiny: Siegfried Mureşan (EPP, RO), Iratxe García Pérez (S&D, ES), Malik Azmani (RE, NL), Ernest Urtasun (Zelení /EFA, ES), Marco Zanni (ID, IT), Raffaele Fitto (ECR, IT), Nikolaj Villumsen (Ľavica, DK). Videozáznam s ich vyhláseniami je k dispozícii tu.

Poslanci podčiarkli dôležitosť transatlantickej jednoty a vyzvali na zavedenie ďalších sankcií voči Rusku. Obrana demokraciu niečo stojí, ale cena, ktorú by sme platili, ak by sme ju nebránili, by bola vyššia, zdôraznili. Zákonodarcovia tiež vyzdvihli dôležitosť zelenej transformácie a energetickej nezávislosti, a to nielen v boji proti klimatickej zmene, ale aj v snahe o zaistenie bezpečnosti a stability v Európe.

Niektorí rečníci v rozprave vyzvali na navýšenie investícií do obrany a strategickej spolupráce s partnermi, akým je Kanada. Európa by podľa zákonodarcov mala v NATO vybudovať silný vojenský pilier a voči aliancii si plniť svoje finančné záväzky. Poslanci tiež poukázali na hromadný odchod utečencov z Ukrajiny a ocenili rozhodnutie Kanady prijať neobmedzené množstvo ľudí utekajúcich pred ruskou inváziou.

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices