Mário Draghi. PHOTO: © European Union 2015

M. Draghi: EÚ musí zatlačiť na Čínu, aby aktívne prispela k úsiliu o ukončenie vojny na Ukrajine

Európska únia (EÚ) musí zdôrazniť, že od Číny očakáva aktívnu a konštruktívnu účasť na medzinárodnom úsilí o sprostredkovanie ukončenia vojny na Ukrajine. Únia tiež potrebuje ubezpečenie, že Čína sa zdrží konania podporujúceho Moskvu pri invázii do susednej krajiny. Vyhlásil to v stredu taliansky premiér Mario Draghi. Blok 27 krajín musí tieto očakávania zdôrazniť na samite EÚ-Čína 1. apríla, zdôraznil Draghi v talianskom parlamente.

Čína sa v otázke konfliktu na Ukrajine stavia prevažne na stranu svojho suseda a blízkeho bezpečnostného partnera Ruska. Inváziu doteraz neodsúdila a konflikt dokonca odmieta nazvať vojnou.

Peking sa okrem iného zdržal pri hlasovaní Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov o rezolúcii odsudzujúcej ruskú agresiu a požadujúcej stiahnutie vojsk z Ukrajiny. Vinu za nevyprovokovanú ruskú inváziu pritom pripisuje rozširovaniu NATO na východ a nedostatočnej pozornosti k ruským bezpečnostným obavám. Čína sa postavila na stranu Moskvy aj v stredu, keď odmietla výzvy na vylúčenie Ruska zo skupiny krajín G20 združujúcej najväčšie ekonomiky sveta.

Viac..  Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices