Robert Hajšel, europoslanec /SD/. PHOTO: European Union 2021.

Robert Hajšel k novým pravidlám roamingu: Nižšie veľkoobchodné ceny a slušná kvalita služieb

Europoslanec Robert Hajšel (Smer-SD/SD) bol pri dosahovaní podmienok nových pravidiel roamingu hlavným vyjednávačom. Tie vo štvrtok schvaľuje Európsky parlament. Ide o finálny krok, nové pravidlá vstúpia do platnosti 1. júla 2022 a budú platiť 10 rokov.

Prečítajte si vyjadrenie Roberta Hajšela k novým pravidlám roamingu:

„Voľný roaming zavedený v roku 2017 navždy zmenil naše komunikačné zvyky v rámci EÚ. Po viac ako dvoch rokoch pandémie kovidu čelí Európa v súvislosti s vojnou na Ukrajine ešte vážnejším výzvam.

Ako hlavný vyjednávač  pre roaming za sociálnych demokratov som rád, že sa nám podarilo nielen predĺžiť pravidlá voľného roamingu o ďalších 10 rokov, ale aj odstrániť existujúce bariéry a diskriminačné praktiky. Aj vďaka môjmu tlaku sa nám podarilo s platnosťou od letných prázdnin  znížiť veľkoobchodné ceny a zabezpečiť slušnú garanciu kvality služieb. Operátori budú musieť tiež zlepšiť transparentnosť a zabezpečiť bezplatný prístup k núdzovým službám. Toto doteraz chýbalo, či už sme v európskom zahraničí pracovali alebo dovolenkovali.

Viac..  EK odporúča opatrenia na boj proti falšovaniu a lepšiu ochranu práv duševného vlastníctva

Európanov, ktorí využívajú voľný pohyb, nemožno trestať nižšou kvalitou alebo vyššími poplatkami za mobilné telefonovanie a dátový prenos bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzajú alebo ako dlho sa zdržiavajú v inom členskom štáte Únie.

Tvárou v tvár prílevu utečencov z Ukrajiny som rád, že som trval aj na zahrnutí možnosti zavedenia voľného roamingu  do medzinárodných dohôd najmä s našimi susedmi. Týmto utečencom z Ukrajiny by  sme mali umožniť dočasne používať svoje mobilné telefóny za nižšie poplatky.“

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia navrhla začleniť roaming do asociačnej dohody s Moldavskom

Európska komisia (EK) prijala návrh na začlenenie roamingu do dohody o pridružení medzi EÚ a …

Consent choices