Stavebníctvo. PHOTO: © European Union 2020

Stavebníctvo únie v januári medzimesačne stúplo o 3,9 %, na Slovensku o 0,7 % kleslo

Medziročne stavebná výroba EÚ vzrástla o 4,8 %, na Slovensku sa zmenšila o 3,6 %, čo bolo v rámci členských krajín druhé najväčšie oslabenie.

Sezónne upravená produkcia stavebného sektora eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ) v januári oproti decembru stúpla zhodne o 3,9 percenta. Medziročne januárová stavebná výroba v eurozóne vzrástla o 4,1 percenta a v rámci celej EÚ sa zvýšila o 4,8 percenta. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku však stavebná produkcia v januári medzimesačne klesla o 0,7 percenta a medziročne sa znížila o 3,6 percenta. V rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých boli údaje k dispozícii, bol medziročný pokles stavebníctva na Slovensku druhý najsilnejší. Viac stavebníctvo oslabilo len v Belgicku, a to o 14,4 percenta. Tretí najvýraznejší pokles bol vo Francúzsku (-2,6 %).

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Medzimesačne sa stavebná výroba v januári najviac zväčšila v Poľsku (19 %), Nemecku (10,1 %) a v Rumunsku (8,3 %). Najvýraznejšie medzimesačné zmenšenie produkcie stavebného odvetvia nastalo v Maďarsku (-6,3 %), Belgicku a Holandsku (zhodne -1,3 %) a v Taliansku (-0,9 %).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny v 3. kvartáli klesla

Ekonomika eurozóny zaznamenala v 3. štvrťroku po úprave o sezónne vplyvy medzikvartálny pokles. TASR o …

Consent choices