ukrajina-eu
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Veľvyslanci EÚ+ na Slovensku: Ruská federácia musí okamžite zastaviť svoju vojenskú agresiu voči Ukrajine

Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková prijala počas týždňa v Bratislave veľvyslancov členských krajín Európskej únie a ďalších krajín (USA, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, Izraelský štát, Švajčiarska konfederácia, Nórske kráľovstvo a Japonsko).

Hlavnou témou rozhovorov bolo aktuálne dianie na Ukrajine s apelom na Rusko, aby okamžite ukončilo svoje vojenské akcie a bezpodmienečne stiahlo všetky ozbrojené sily z územia Ukrajiny. Štátna tajomníčka vyzdvihla rozhodnú reakciu euroatlantického spoločenstva na ruskú agresiu, či už v podobe sankcií voči Rusku alebo humanitárnej, materiálnej i vojenskej pomoci Ukrajine.

Počas svojho vystúpenia zdôraznila, že ruská agresia zjednotila západné spoločenstvo krajín v snahe nie len posilniť ochranu východného krídla NATO, ale aj v enormnej snahe pomáhať vojnovým utečencom z vojnou zmietanej Ukrajiny a zmierňovať ich utrpenie v maximálnej možnej miere: „Situácia s vojnovými utečencami z Ukrajiny je bezprecedentná. Za takmer tri týždne krajinu opustilo viac ako 3 milióny utečencov. Krajiny susediace s Ukrajinou sú vystavené nesmiernemu migračnému tlaku a sú v prvej línii krajín, ktoré pomáhajú utečencom.“

Ingrid Brocková vo svojom vystúpení podčiarkla objem slovenskej materiálnej humanitárnej pomoci pre Ukrajinu, ktorá už presiahla hodnotu 2,2 milióna eur a ktorá bola realizovaná formou 18 zásielok. Takisto vysoko ocenila pomoc, ktorú prijalo Slovensko od siedmich členských krajín EÚ cez Mechanizmus civilnej ochrany a to konkrétne od Grécka, Nemecka, Rakúska, Belgicka, Talianska, Francúzka a Slovinska.

Viac..  Európska komisia upozorňuje na riziko hladomoru v Pásme Gazy

Štátna tajomníčka pri tejto príležitosti vyzdvihla jednotný prístup členských krajín Európskej únie pri aktivácii Smernice o dočasnej ochrane: „Sme vďační, že naši partneri a EÚ stoja pri nás. Na úrovni EÚ je aktivácia smernice o dočasnej ochrane utečencov z Ukrajiny historickým krokom. Veríme, že títo ľudia nájdu dočasnú ochranu vo väčšom počte členských štátov a partnerských krajín. Hraničné prechody na našej východnej hranici s Ukrajinou dodnes (24. marca 2022) prekročilo už 265 396 vysídlencov pôvodom zo 146 krajín, pričom z Ukrajiny ich bolo 245 299, z tretích krajín 12 062 a 8 034 z členských štátov EÚ. Doposiaľ o azyl na Slovensku požiadalo 163 osôb a o dočasné útočisko 50 607 ukrajinských občanov.“

V diskusii sa zúčastnení okrem pomoci Ukrajine venovali aj politickej diplomacii, situácii na Slovensku a koordinácii medzinárodných organizácií v ich pomoci Slovensku a Ukrajine. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR je pripravené k ďalšej súčinnosti, spolupráci a koordinovaniu potrebných aktivít aj vo vzťahu k sektorovým ministerstvám.

O mam

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices