wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Michal Wiezik: Slovensko prijalo nezmyselné nariadenie. Ukrajinci nemôžu utiecť s viacerými zvieratami

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

❕Priatelia, toto bude trochu dlhšie čítanie, no o to dôležitejšie.

Prevoz zvierat do EÚ sa riadi prísnou legislatívou, no pre členské štáty existuje možnosť zjednodušiť pravidlá v prípade výnimočnej situácie, akou je napríklad vojna na Ukrajine. Ak sledujete Martina Hojsíka a jeho tím, ktorý v spolupráci so Zvierací ombudsman pomáhajú už dlhé týždne na hranici práve so zvieratami, viete, že aká je situácia a akú dôležitú prácu odvádzajú.

Každý kto mal psa, či mačku uzná, že nechať zvieratko doma skrátka nepripadá do úvahy, preto je potrebné útek pred vojnou čo najviac zjednodušiť.

❗️Slovensko sa ale rozhodlo ísť opačnou cestou. Ak chcete preniesť cez ukrajinskú hranicu viac ako päť zvierat, podmieňujeme to zložitými povinnosťami v rámci tzv. Komerčného presunu.

❗️❗️ŠVPS ani Finančná správa na tieto presuny už neuplatňuje výnimku ani v prípade, že sa majiteľ zvierat nepresúva na Slovensko za účelom predaja zvierat, ale uteká do bezpečia pred vojnou.

Ozývajú sa majitelia zvierat, ktorí plánujú útek. Ich zvieratá sú zdravé, majú ukrajinské doklady, kompletnú vakcináciu, majú dohodnuté odvozy aj bývanie. Nesplniteľné formality im však nedovolia ujsť, pretože ich radia do kategórie zvierat s neznámym zdravotným statusom, ktorých vstup nie je povolený.

🤦🏻‍♂️Úplne absurdná je podmienka vydania zvieracieho pasu EÚ, ktorý Ukrajina nemá. Dá sa nahradiť „certifikátom zdravia zvierat“, tieto tlačivá vo vojnovom stave na Ukrajine aktuálne veterinári nevydávajú.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme, aby aj priemysel na Slovensku využíval moderné technológie

🤦🏻‍♂️Daľšou podmienkou je povinnosť mať výsledok sérologického vyšetrenia na hladinu protilátok proti besnote. Vyšetrenie sa momentálne pre vojnový stav na Ukrajine nevykonáva. Ak sa podarí majiteľovi zvierat zabezpečiť si takéto vyšetrenie, na výsledok na čaká približne 2 týždne. Vycestovať z krajiny však môže až po uplynutí lehoty 3 mesiacov po získaní výsledku vyšetrenia!

Podmienok je ešte viac, no tieto dve sú z kategórie nesplniteľných. Pre prechod hraníc musíte ale splniť všetky. Štát tak chovateľov zvierat blokuje.

Toto nové pravidlo ŠVPS dalo najmä chovateľom plemien psov a mačiek planujúcim útek takúto možnosť voľby: buď si vyberte 5 zo svojich zvierat a prijmeme Vás, alebo ak chcete mať všetky svoje zvieratá, zostaňte s nimi naďalej na Ukrajine. 😡🐾

Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices