komisia
PHOTO: © European Union.

MF SR: Audit Európskej komisie ešte nie je ukončený, doposiaľ neposlala finálnu správu

Audit Európskej komisie zameraný na projekty v rámci bývalého Operačného programu Výskum a inovácie ešte nie je ukončený. Európska komisia doposiaľ neposlala finálnu správu, a preto, ako vo štvrtok informovalo ministerstvo financií, nie je možné v súčasnosti poskytnúť informácie o auditovaných projektoch, resp. o predbežne identifikovaných nedostatkoch. Pre nedostatky pri realizácii niektorých projektov je v súčasnosti prerušené ich financovanie zo zdrojov Európskej únie. Spomínaný bývalý operačný program je od konca roku 2019 súčasťou Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 až 2020, ktorý riadi ministerstvo dopravy a výstavby.

„Požadované nápravné opatrenia uvedené v podporujúcom liste sú totožné s nápravnými opatreniami požadovanými v návrhu audítorskej správy. Tento list bol zaslaný zo strany Európskej komisie automaticky v nadväznosti na identifikované predbežné zistenia z návrhu audítorskej správy,“ uviedol pre agentúru SITA tlačový odbor ministerstva financií. Rezort je národným orgánom auditu pre implementáciu eurofondov.

„Slovenská republika v súčasnosti nedeklaruje z dôvodu varovného listu výdavky na Európsku komisiu. Všetky oprávnené výdavky v rámci projektov sú na národnej úrovni preplácané prijímateľom z výdavkov štátneho rozpočtu a implementácia týchto projektov na národnej úrovni naďalej pokračuje,“ dodalo ministerstvo financií.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

Predmetom auditu podľa rezortu neboli projekty týkajúce sa napríklad výstavby električkovej trate v bratislavskej Petržalke, nákupu nových trolejbusov či obnovy železníc a ciest, ako uvádzali medializované informácie. Tieto projekty totiž neboli a nie sú v časti operačného programu zameraného na výskum a inovácie.

„List, ktorý Slovenská republika dostala v súvislosti s Operačným programom Integrovaná infraštruktúra, je najľahšia forma prerušenia. Ide o proces, ktorý je možné riešiť a vysvetliť. Ide o štandardný nástroj Európskej komisie, ktorý bol aplikovaný rovnako aj na iné operačné programy, aj v minulosti,“ uviedlo už v stredu ministerstvo dopravy pre agentúru SITA. Po vysvetlení zo strany Slovenska rezort dopravy očakáva odblokovanie platieb ešte v tomto roku.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Dozrel čas zverejniť audit Ministerstva zdravotníctva

V súvislosti s ohrozením peňazí z Plánu obnovy dočasne poverený premiér Heger prisľúbil na ministerstve …

Consent choices