Ilustračné PHOTO: © European Union.

EMA začala priebežné hodnotenie posilňujúcej vakcíny od španielskej firmy Hipra

Európska lieková agentúra (EMA) začala priebežné hodnotenie experimentálnej posilňujúcej vakcíny proti koronavírusu od španielskej spoločnosti Hipra. Ako v utorok informovala, jej hodnotenie sa zakladá na predbežných dátach z laboratórnych štúdií a výskumu u dospelých, ktorý porovnal posilňujúcu dávku od firmy Hipra s vakcínou konzorcia Pfizer-BioNTech. Prvé výsledky naznačujú, že imunitná odpoveď dosiahnutá pomocou vakcíny Hipra „môže byť účinná“ proti ochoreniu COVID-19 vrátane veľmi infekčného variantu koronavírusu omikron.

Vakcína Hipra je založená na proteínoch a vytvorená podobnou technológiou ako vakcína od spoločnosti Novavax, ktorú EMA a ďalšie agentúry schválili v decembri. Obsahuje dve verzie spike proteínu koronavírusu vytvorené v laboratóriu, ktorých cieľom je vyvolať imunitnú reakciu pri očkovaní. Hipra má slúžiť ako posilňujúca dávka u ľudí, ktorí boli úplne zaočkovaní vakcínou mRNA, ako sú vakcíny od spoločnosti Moderna a konzorcia Pfizer-BioNTech, alebo vektorovou vakcínou, ako sú vakcíny firiem AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Firma Hipra údajne predala desiatky miliónov dávok jej vakcíny Vietnamu a odhaduje, že by mohla ročne vyrobiť zhruba 600 miliónov dávok.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices