bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

V. Bilčík bol zvolený za koordinátora európskych ľudovcov pre boj s dezinformáciami

Europoslanca Vladimíra Bilčíka (SPOLU/EPP) dnes zvolili za koordinátora Osobitného výboru pre zahraničné zasahovanie do všetkých demokratických procesov v Európskej únii vrátane dezinformácií (ING2). Jeho úlohou bude najmä komunikovať o práci ďalších 17 poslancov a poslankýň európskych ľudovcov vo výbore v súlade s prioritami najsilnejšej frakcie europarlamentu. Pozíciu koordinátora europoslancov bude naďalej zastávať ako jediný europoslanec zo Slovenska.

Bilčík už raz pôsobil ako koordinátor v Osobitnom výbore pre zahraničné zasahovanie do volieb a pre boj s dezinformáciami (INGE), ktorý sa zameriaval na identifikáciu oblastí, ktoré potrebujú európsku legislatívnu úpravu, vrátane budúceho fungovania sociálnych sietí a digitálnych platforiem. Analyzoval tiež porušovanie a obchádzanie volebných pravidiel a pracoval na spoločnom postupe proti hybridným hrozbám a škodlivým dezinformačným kampaniam tretích krajín, ktorých cieľom je podkopávať Európsku úniu. Výbor INGE naplnil svoju misiu a dôsledne zanalyzoval, ako v EÚ fungujú dezinformácie a ako sa cudzie mocnosti snažia ovplyvňovať naše inštitúcie. Poznatky a odporúčania, ktoré výbor zhromaždil, je teraz potrebné uviesť do praxe a prijať spoločné pravidlá na boj s dezinformáciami. Preto sa Bilčík opätovne uchádzal o túto pozíciu v obnovenom výbore pre boj s dezinformáciami –  ING2.

„Som poctený, že kolegyne a kolegovia z frakcie ľudovcov mi opätovne zverili funkciu ich koordinátora vo výbore pre boj s dezinformáciami, zostávam tak hlasom a tvárou najväčšej europarlamentnej politickej skupiny v zápase s dezinformáciami. Do Európskeho parlamentu som kandidoval s cieľom urobiť čo najviac práce. Som preto rád, že budem môcť výrazne formovať európsku a teda aj slovenskú politiku v oblasti veľmi aktuálneho boja s dezinformáciami a snahami tretích krajín ovplyvňovať politický vývoj v EÚ,“ vyjadril sa europoslanec.

Viac..  Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

V posledných dňoch sa potvrdzuje, že práve Slováci majú spomedzi krajín v strednej a východnej Európe najväčší sklon veriť konšpiračným teóriám. Taktiež sa ukazuje, že Ruská federácia na Slovensku vykonáva špionáž a financuje extrémistické politické strany a konšpiračné médiá. Bilčík preto považuje túto funkciu za vysoko aktuálnu pre celú EÚ a obzvlášť pre Slovensko.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices