Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. PHOTO: © European Union-EP.

M. Hojsík: Na občanoch a planéte poslancom zjavne nezáleží, Slovensko premárnilo príležitosť pomôcť klíme

hojsíkNárodná rada neschválila návrh Progresívneho Slovenska na vyhlásenie stavu klimatickej núdze. Návrh predložil poslanec NR SR za PS Tomáš Valášek.

„Poslanci a poslankyne dnes ukázali, že budúcnosť Slovenska je im ukradnutá. Absolvovali sme množstvo rozhovorov, sám som dokonca hovoril s premiérom Hegerom. Návrhu vyjadrilo podporu veľa poslancov či ministrov, pri hlasovaní sa však zase raz koalícia držala straníckych tričiek. Škoda, že podobne nekonajú pri zákonoch fašistov či Smeru, ku ktorým má vládna koalícia zjavne bližšie,“ vyhlásil Valášek.

Europoslanec a podpredseda hnutia Martin Hojsík pripomenul, že ruská agresia voči Ukrajine a s ňou spojený rast cien energií riešeniu klimatickej krízy pridal na dôležitosti. Vláda a parlament podľa jeho slov musia začať pracovať na urýchlenom odstrihnutí sa od fosílneho ruského plynu a ropy, pretože okrem ničenia klímy nimi dotujeme Putinovu agresiu v Ukrajine. “Je tragické, že v čase, keď ľuďom rastú ceny za energie poslanci a poslankyne idú proti riešeniu tohto problému. Riešením klimatickej krízy aj cien energií je energetická efektívnosť a zelená energia pre slovenské rodiny a regióny. Tá by peniaze, ktoré teraz posielame Putinovi za plyn, nechala na Slovensku. Stavom klimatickej núdze by NR SR jasne povedala vláde, že rozbeh týchto riešení je priorita. Je zjavné, že na občanoch ani planéte jednoducho väčšine poslancov a poslankýň jednoducho nezáleží,” zdôraznil Hojsík.

Viac..  Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Národná rada má reprezentovať záujmy ľudí, úlohou vlády je viesť krajinu, no robí presný opak, myslí si environmentálny aktivista Michal Sabo. „Parlament dnešným hlasovaním opätovne dokázal, že životné prostredie nie je jeho prioritou a že nereflektuje na občiansku verejnosť. Demonštroval to pred rokom pri občianskej petícii Klíma ťa potrebuje, zopakoval to minulý týždeň pri petícii Za lepšiu ochranu prírody. Spomeňme si na amatérske schvaľovanie reformy národných parkov a s hrôzou očakávajme schvaľovanie stavebného zákona, ktorý nielenže môže ísť proti ochrane prírody, ale aj proti adaptačným opatreniam na zmenu klímy,” doplnil Sabo.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia

Komisia investuje vyše 233 miliónov eur do strategických projektov v oblasti životného prostredia a klímy

Komisia investuje viac ako 233 miliónov EUR do dvanástich nových strategických projektov v celej Európe v …

Consent choices