bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /EPP/. PHOTO: redakcia/red.

V. Bilčík ide do Srbska na volebnú pozorovateľskú misiu: Hrá sa o strategické smerovanie krajiny

Vladimír Bilčík dnes odchádza na volebnú pozorovateľskú misiu do Srbska, kde sa 3. apríla koná prvé kolo prezidentských volieb, parlamentné voľby a viaceré komunálne voľby, vrátane volieb, ktoré rozhodnú o primátorovi Belehradu. Europoslanec Bilčík sa misie zúčastní ako Stály spravodajca Európskeho parlamentu pre Srbsko a zároveň ako líder medzistraníckeho dialógu, ktorý europarlament vedie v Srbsku od roku 2019. 

Srbská opozícia bojkotovala posledné parlamentné voľby v roku 2020, avšak aj vďaka práci a výsledkom medzistraníckeho dialógu pod vedením europoslancov kandidujú tento týždeň vo voľbách všetky dôležité politické strany v krajine.  Vyjednávači Európskeho parlamentu dosiahli v septembri 2021 dohodu na 16 opatreniach, ktoré vytvorili priestor pre férovejšiu volebnú kampaň. Do praxe sa podarilo zaviesť väčšinu z týchto nových opatrení, ako je napríklad zriadenie nezávislého orgánu, ktorý dohliada na otvorenosť a férovosť predvolebnej kampane v srbských médiách.

Bilčík považuje tieto voľby v Srbsku za kľúčové z dvoch dôvodov: „V srbských voľbách sa hrá o strategické smerovanie krajiny. Bude dôležité ako sa víťazi volieb postavia k aktuálnym medzinárodným otázkam, zvlášť k ruskej agresii voči Ukrajine a či sa pridajú k sankciám EÚ voči Ruskej federácii. Zároveň ide o kľúčový test pre demokraciu a politickú kultúru v krajine. Srbská politika je extrémne polarizovaná a pre európsku budúcnosť Srbska je dôležité, aby v krajine prebehli férové, slobodné a pokojné voľby. Dúfam, že pozorovacia misia Európskeho parlamentu prispeje k otvorenej politickej súťaži v Srbsku“.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Europoslanec Bilčík svojou prácou nadväzuje na dlhoročnú aktívnu slovenskú diplomatickú tradíciu na západnom Balkáne. Súčasťou medzistraníckeho dialógu v Srbsku bol aj nedávno zosnulý bývalý minister zahraničných vecí a europoslanec Eduard Kukan. „Moja posledná pracovná cesta do Srbska na konci januára bola s Eduardom Kukanom. Jeho prínos pre európsku politiku na západnom Balkáne silne rezonuje v celom regióne. Dnešný návrat do Belehradu je preto aj trochu smutnou udalosťou, no zároveň vhodnou príležitosťou pokračovať v práci, ktorú tu pred rokmi Eduard Kukan začal,“ zaspomínal si Vladimír Bilčík.

Vladimír Bilčík by mal v nedeľu 3. apríla sledovať voľby vo volebných miestnostiach na severe Srbska vo Vojvodine, ktorá je aj domovom početnej slovenskej menšiny. Po vyhlásení volebných výsledkov v Srbsku bude k dispozícii médiám na Slovensku a rád zodpovie prípadné novinárske otázky.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices