nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /RE/. PHOTO: redakcia/red.

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Európsky parlament uvoľnil núdzové eurofondy pre pomoc utečencom z Ukrajiny. VIDEO

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Novelizácia súčasných pravidiel upravujúcich fungovanie politiky súdržnosti umožní rýchle presmerovanie dostupných prostriedkov na pomoc krajinám a regiónom EÚ, ktoré poskytujú osobám utekajúcim pre ruskou agresiou na Ukrajine núdzovú podporu – napríklad dočasné ubytovanie, potraviny, vodu, zdravotnú starostlivosť či vzdelávanie.

Súčasťou uvoľneného balíka financií by mohli byť aj prostriedky z politiky súdržnosti pôvodne určené na roky 2014-2020, ktoré však neboli dosiaľ vyčlenené na konkrétny účel alebo vyčerpané. Ďalších 10 miliárd eur bude možné využiť z prostriedkov REACT-EU, teda iniciatívy pomoci pri obnove v rámci politiky súdržnosti a pri obnove území v Európe po pandémii ochorenia COVID-19.

Členské štáty sa budú môcť obrániť na Úniu so žiadosťou o preplatenie nákladov vynaložených na pomoc utečencom z Ukrajiny, a to aj so spätnou platnosťou – počnúc dňom začiatku ruskej invázie, teda 24. februárom 2022. EÚ bude mimoriadne preplácať 100% (namiesto zvyčajnej miery spolufinancovania na úrovni 85%) prostriedkov vynaložených členským štátom z kohéznych zdrojov aj počas ďalšieho roka (od polovice roka 2021 do polovice roka 2022).

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Kohézne prostriedky EÚ podporujú investície, ktoré sú zamerané na posilnenie hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti Únie prostredníctvom odstraňovania nerovností medzi jej regiónmi.

O red

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices