metsola
Roberta Metsola s Volodymyrom Zelenskyjm počas návštevy Kyjeva. PHOTO: European Union 2022.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola navštívila Kyjev a Poľsko

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola navštívila v piatok Kyjev, aby vyjadrila podporu Ukrajine a jej obyvateľom. V sobotu sa stretla s ukrajinskými utečencami v Poľsku. Piatková návšteva predsedníčky Európskeho parlamentu v Kyjeve bola vyjadrením podpory ukrajinských obyvateľov zo strany Európskej únie. Roberta Metsola v Kyjeve zároveň odsúdila neodôvodnený ruský útok na Ukrajinu.

V sobotu predsedníčka EP Metsola spolu s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim navštívila školu v meste Otwock neďaleko Varšavy, ktorá poskytuje prístrešie obyvateľom Ukrajiny utekajúcim pred vojnou.

Návšteva v Kyjeve

Predsedníčka EP navštívila Kyjev na pozvanie predsedu Verchovnej Rady Ruslana Stefančuka. „Som tu, aby som Vám povedala, že sme s Vami – v dobrých aj v ťažkých časoch. Vždy budem stáť pri Vás,“ vyhlásila Roberta Metsola vo Verchovnej rade.

Predsedníčka EP sa počas návštevy v Kyjeve stretla s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, predsedom ukrajinskej vlády Denysom Šmyhaľom, predsedom Verchovnej rady Ruslanom Stefančukom, ale aj s predstaviteľmi poslaneckých klubov v ukrajinskom parlamente.

Viac..  Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Návšteva Poľska

Predsedníčka EP a poľský premiér sa v sobotu v škole v meste Otwock neďaleko Varšavy stretli s ukrajinskými rodinami, ktoré utiekli pred vojnou. Roberta Metsola v tejto súvislosti uviedla: „Sme ohromení úsilím Poľska, jeho komunít a občanov. Ľuďom v núdzi ste poskytli bezpečné miesto. Je potešujúce vidieť niečo takého – je to prejav toho najlepšieho z Európy.“

„Poľsko však mimo Ukrajiny nesie najväčšiu ťarchu dôsledkov vojny. Preto musíme väčšmi podporiť Poľsko a ďalšie krajiny, ktoré prijímajú ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine,“ dodala predsedníčka EP.

O red

Odporúčame pozrieť

Schengen

R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko. Vyhlásila to v stredu predsedníčka Európskeho …

Consent choices