Utečenci z Ukrajiny na hraniciach. PHOTO: © European Union 2022

EÚ a Ukrajina budú spoločne vyšetrovať ruské vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti

Európska únia (EÚ) zriadila spoločný vyšetrovací tím s Ukrajinou, ktorého úlohou bude preskúmať údajné ruské vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti. V pondelok to oznámila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyen po tom, ako sa objavili šokujúce zábery zavraždených civilistov po odchode ruských vojsk z ukrajinského mesta Buča. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Von der Leyen vyjadrila ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému sústrasť v súvislosti s „otrasnými vraždami“, ktoré počas víkendu odhalili prostredníctvom „príšerných záberov“. „EÚ je pripravená posilniť tieto snahy vyslaním vyšetrovacích tímov na miesto. Eurojust a Europol sú pripravené pomôcť,“ vyjadrila sa.

Nevyhnutná je globálna reakcia. Pokračujú rozhovory medzi Eurojustom a Medzinárodným trestným súdom, aby spojili sily a súd sa stal súčasťou spoločného vyšetrovacieho tímu. Takýto koordinovaný prístup zo strany ukrajinských úradov, EÚ, jej členských štátov a agentúr, a Medzinárodného trestného súdu umožní najúplnejšie a najefektívnejšie zozbieranie dôkazov, ich analýzu a spracovanie,“ skonštatovala ďalej šéfka EK a doplnila, že poverila eurokomisára pre spravodlivosť Didiera Reyndersa, aby v tom pokračoval a skontaktoval sa s ukrajinským generálnym prokurátorom. „Komisia poskytne všetku potrebnú technickú a finančnú podporu všetkým vyšetrovaniam pod vedením EÚ,“ ubezpečila.

Viac..  M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices