Ivan Mikloš. PHOTO: SITA

EÚ by sa mala čo najrýchlejšie odstrihnúť od dovozu ruských energií, myslí si Mikloš

Európska únia (EÚ), ako aj samotné Slovensko, by sa mali čo najrýchlejšie odstrihnúť od dovozu ruského plynu či ropy. Myslí si to bývalý minister financií a poradca ukrajinskej vlády Ivan Mikloš. Čo najskoršie zastavenie dovozu ruských energií do EÚ bude podľa neho z dlhodobého hľadiska aj ekonomicky výhodnejšie.

„Pohľad plynárov, ale aj viacerých ministrov je príliš úzko rezortne zameraný a dokonca si myslím, že aj z ekonomického hľadiska nie správny. Či sa nám to páči, alebo nie, musíme to urobiť. Nie za jeden, nie za dva dni, ale čo najrýchlejšie. Rozhodnutie to nebude ľahké, ale EÚ by to zvládla,“ povedal na konferencii Energeticky nezávislé Slovensko Mikloš. Čo najrýchlejšie zastavenie dovozu ruského plynu či ropy by mohlo mať podľa neho zhruba taký dopad na európsku ekonomiku, ako mala pandémia koronavírusu.

Ak čo najskôr neporazíme prezidenta Ruska Vladimíra Putina aj tým, že zastavíme dodávky plynu a ropy, tak ekonomické náklady v dlhodobom horizonte budú podľa Mikloša vyššie, ako tie krátkodobé vyplývajúce z okamžitého zastavenia odoberania ruských energií. Ak Európska únia nezastaví dodávky energií, Rusko bude bohatšie zhruba o viac ako 320 mld. eur. „Ak nebude embargo na dovoz ruských energií, bude mať Putin peniaze na vojnu, ale aj na nové sociálne dávky či na zvyšovanie platov, čiže na udržanie spokojnosti ľudí,“ podotkol Mikloš.

Viac..  Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

Problém je podľa bývalého slovenského ministra financií v tom, že prípadný aj čiastočný úspech Ruska na Ukrajine, by bol veľmi nebezpečným precedensom. „Po druhej svetovej vojne sa civilizovaný svet zhodol na tom, že je neakceptovateľné meniť hranice silou. Ak by táto snaha Ruska bola úspešná, tak by vznikol precedens, ktorým by sme sa vrátili k zákonom džungle. Odstavenie Putina od moci sa nedá urobiť, ak čo najskôr nezastavíme dovoz najmä plynu do EÚ,“ zdôraznil Mikloš.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices