Monika Beňová, europoslankyňa SMER-SD. Photo: IG Monika Beňová

M. Beňová: Musíme vedieť reagovať, no aj efektívne predvídať bezpečnostné riziká

Poslanci Európskeho parlamentu sa budú na tohto týždňovom plenárnom zasadnutí zaoberať aj návrhom novej bezpečnostnej a obrannej stratégie Európskej únie (EÚ) do roku 2030.

Ruská vojna na Ukrajine je smutným mementom pre nás všetkých, že niektoré hrozby sú omnoho reálnejšie, než sa nám len pred pár týždňami mohlo zdať,“ pripomenula poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

EÚ a jej členské štáty tak musia byť aj v kontexte súčasnej neodôvodnenej ruskej agresie pripravené zlepšovať svoje obranné spôsobilosti pre zaistenie mieru a bezpečnosti vlastných občanov. „Práve ďalší rozvoj a koordinácia vzájomnej spolupráce v rámci konceptu tzv. strategickej autonómie je tak v prípade bezpečnostnej politiky tým skutočne funkčným riešením,“ uviedla europoslankyňa.

Viac..  Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie

Okrem schopnosti dôrazne reagovať, je zároveň potrebné vedieť bezpečnostné riziká efektívne predvídať. „Týka sa to nielen vojenských, ale aj hybridných hrozieb, preukázateľne zneužívaných zo strany zahraničných aktérov, vrátane Ruskej federácie, na dlhodobé a systematické spochybňovanie legitimity demokratického zriadenia a jeho inštitúcií,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Consent choices