Marian Kotleba, poslanec NR SR za ĽSNS. PHOTO: SITA

Poslanci europarlamentu reagujú na súd s Kotlebom, trest sa im zdá nízky

Odsúdenie predsedu strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu ukazuje, že na Slovensku je potrebné spružniť vyšetrovanie a dokazovanie prejavov extrémizmu. Viacerí slovenskí poslanci Európskeho parlamentu (EP) však očakávali prísnejší trest.

Martin Hojsík (PS/RE) vo svojom profile na sociálnej sieti naznačil, že z rozsudku je sklamaný. „Súd rozhodol, že Kotleba je fašista, no vo väzení nateraz neskončí,“ skonštatoval. Doplnil však, že Slovensko by sa z celého procesu malo poučiť a spružniť a zefektívniť vyšetrovanie a dokazovanie prejavov extrémizmu. „Fašizmus ani propagácia hnutí smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd by v žiadnej spoločnosti nemali mať miesto. Čakali sme päť rokov, aby súd povedal, že Kotleba je fašista,“ uzavrel.

Jeho kolega z EP Peter Pollák (OľaNO/ECR) je presvedčený, že predseda ĽSNS by pre svoje názory a opakované skutky mal byť potrestaný nepodmienečným trestom. „S rozsudkom najvyššieho súdu nesúhlasím,“ napísal na sociálnej sieti.

Viac..  Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Najvyšší súd SR dnes v kauze šekov zrušil nepodmienečný trest štyri roky a štyri mesiace väzenia, ktorý ešte v roku 2020 uložil Kotlebovi Špecializovaný trestný súd. NS SR opozičného poslanca nanovo uznal za vinného, uložil mu však nižší trest, a to šesť mesiacov s podmienečným odkladom na jeden rok a šesť mesiacov. Dnešné rozhodnutie NS SR je právoplatné. Kotleba bol odsúdený za odovzdávanie šekov v sume 1 488 eur, ktoré predstavujú nacistickú symboliku.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

marihuana

M. Hojsík: Šipoša odsúdili za výrobu liečivých mastí na 15 rokov, žiadame dekriminalizáciu marihuany

Okresný súd v Trnave odsúdil Josefa Šipoša na 15 rokov väzenia a prepadnutie majetku – rodinného domu …

Consent choices