Europska unia

Ďalšie krajiny vypovedali desiatky ruských diplomatov, pridala sa aj Európska únia

Európske štáty pokračovali vo vyhosťovaní ruských diplomatov aj v utorok. Talianske ministerstvo zahraničných vecí v informovalo, že z krajiny vypovedalo 30 ruských diplomatov. Dánsky rezort diplomacie uviedol, že vypovedal 15 ruských spravodajských dôstojníkov, ktorí boli zamestnaní na ruskom veľvyslanectve v Kodani. Švédska ministerka zahraničia Ann Linde oznámila, že vypovedali troch ruských diplomatov. Španielsko vyhostí najmenej 25 diplomatov a zamestnancov z ruského veľvyslanectva v Madride, ktorí podľa ministra zahraničia Josého Manuela Albaresa predstavujú hrozbu pre španielsku bezpečnosť. Zatiaľ nešpecifikovaný počet ruských diplomatov vypovie aj Slovinsko, ktoré plánuje zmenšiť ruskú misiu v Ľubľane na úroveň slovinského veľvyslanectva v Moskve. Znižovanie stavov bude podľa slovinského premiéra Janeza Janšu drastické.

Dánsky rezort zahraničia vyhlásil, že krajina ostro odsudzuje „brutalitu Ruska voči ukrajinským civilistom v meste Buča“ a zdôraznil, že „úmyselné útoky proti civilistom sú vojnovými zločinmi“. Šéf dánskej diplomacie Jeppe Kofod povedal, že „predstavujú riziko pre našu národnú bezpečnosť, ktoré nemôžeme ignorovať“. Podobne sa vyjadril aj Albares, podľa ktorého je načasovanie vyhostenia „reakciou na zločiny, ktoré nemožno nepotrestať“. Dôkazy o masakroch civilistov v oblastiach, ktoré ruské jednotky nedávno opustili, predstavujú „bod obratu, ktorý medzinárodné spoločenstvo nemôže ignorovať“, povedal španielsky minister.

Estónsko a Lotyšsko v utorok oznámili zatvorenie ruských konzulárnych misií v dvoch mestách v každej krajine, ktoré tiež sprevádza vyhostenie diplomatov a zamestnancov. Estónsky rezort zahraničia uviedol, že dal 14 zamestnancom ruských misií v mestách Tartu a Narva, kde zatvára konzuláty, čas na odchod z krajiny do 30. apríla. Lotyšský minister zahraničia Edgars Rinkevičs na Twitteri informoval, že zatvárajú ruské konzuláty v mestách Daugavpils a Liepaja a vyhosťujú 13 ruských diplomatov a zamestnancov.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

K vypovedaniu sa pridala aj samotná Európska únia. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell informoval, že zo stálej misie Ruskej federácie pri EÚ vyhostia 19 diplomatov. Dôvodom je ich zapájanie sa do „činností, ktoré sú v rozpore s ich diplomatickým statusom“. Nemecko v pondelok oznámilo, že vypovedalo 40 Rusov s diplomatickým pasom a Francúzsko rozhodlo, že jeho územie musí opustiť 35 ruských diplomatov.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok na vyhostenia reagoval s tým, že nezostanú bez reakcie a skomplikujú medzinárodné vzťahy. „S poľutovaním negatívne vnímame toto zúženie možností diplomatickej komunikácie, diplomatickej práce v takýchto ťažkých podmienkach, v bezprecedentných krízových podmienkach,“ povedal Peskov s tým, že je to krátkozraké a „krok, ktorý v prvom rade skomplikuje našu komunikáciu, ktorá je potrebná na dosiahnutie zmieru“.

(SITA)

O mam

Consent choices