Utečenci z Ukrajiny. PHOTO: © European Union 2022 - EC

Rada Európskej únie schválila vyplatenie 3,5 miliardy eur členským štátom, ktoré prijímajú utečencov

Rada Európskej únie v stredu schválila návrh na vyššie úvodné finančné prostriedky zo zdrojov REACT-EU a na uľahčenie financovania základných potrieb utečencov z Ukrajiny. Tento rok sa vyplatí spolu 3,5 miliardy eur v rámci zvýšeného počiatočného financovania zo zdrojov REACT-EU a z Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby (FEAD). Väčšia časť prostriedkov sa vyplatí členským štátom únie s vyšším počtom príchodov utečencov, či už sú tranzitnou alebo cieľovou krajinou. Rada o tom informovala na svojej internetovej stránke.

Návrh umožňuje zmierniť zaťaženie verejných rozpočtov členských štátov, aby mohli zvládať prílev utečencov z Ukrajiny. Na tento účel sa predbežné financovanie z tranže REACT-EU na rok 2021 zvýši z 11 % na 15 % pre všetky členské štáty a z 11 % na 45 % pre tie štáty EÚ, v ktorých prílev utečencov z Ukrajiny ku koncu prvého mesiaca po ruskej invázii presiahol 1 percento počtu ich obyvateľstva. Krajinami oprávnenými na predbežné financovanie vo výške 45 % sú Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Slovensko, ktoré majú spoločné hranice s Ukrajinou, ako aj Rakúsko, Bulharsko, Česko, Estónsko a Litva, ktoré do 23. marca 2022 prijali vyšší počet utečencov ako je 1 percento ich obyvateľstva.

Viac..  Michal Wiezik: Obchodná vojna medzi EÚ a Čínou, môžu za to solárne panely

Návrh zavádza možnosť jednotkových nákladov za osobu, čím by sa malo umožniť ľahšie a rýchlejšie využitie finančných prostriedkov. Jednotkové náklady by v zásade mali uľahčiť financovanie základných potrieb utečencov z Ukrajiny, ktorým sa poskytla dočasná ochrana EÚ alebo iná vhodná ochrana podľa vnútroštátneho práva. Tieto jednotkové náklady sa stanovujú na 40 eur na týždeň a môžu sa využívať najviac 13 týždňov odo dňa príchodu osoby do Európskej únie.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nové znenie rezolúcie OSN o prebehlíkoch z KĽDR

Európska únia pripravuje aktualizáciu rezolúcie Organizácie Spojených národov (OSN) o ľudských právach v Severnej Kórei, …

Consent choices