Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: FB M. Benova

M. Beňová: Podpora produkcie trvácnych výrobkov je pri dnešnom zdražovaní kľúčová

Súčasťou dosahovania existujúcich cieľov Európskej zelenej dohody musí byť aj zaistenie produkcie trvácnych výrobkov. Plénum Európskeho parlamentu sa preto na dnešnom zasadnutí zaoberá aj nastavením požiadaviek ohľadom práva na opravu.

Ide aj o podporu tzv. obehového hospodárstva a posilňovanie postavenia spotrebiteľov, ktorí musia mať k dispozícii všetky informácie ohľadom dostupnosti opráv ich výrobkov,“ priblížila poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Tieto musia byť v porovnaní s kúpou nového tovaru atraktívne a nákladovo efektívne.

Koncept práva na opravu získava na význame aj v súvislosti s dnešným enormným zdražovaním, ktoré vytvára extrémny tlak na mnohé domácnosti,“ zdôraznila europoslankyňa. Zároveň je potrebné zabraňovať používaniu akýchkoľvek postupov umelo skracujúcich životnosť napríklad v prípade niektorých spotrebičov. Samotný dizajn výrobkov by mal byť prispôsobený požiadavkám na ich dlhšiu životnosť. „Sprostredkovane to môže mať pozitívny vplyv aj na rozvoj služieb a zamestnanosť vo viacerých sektoroch,“ uzavrela Monika Beňová.

Viac..  Európsky parlament vyzýva na opatrenia proti narúšaniu hodnôt EÚ v členských štátoch

O mam

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Je dôležité, aby sme sa nestali obeťami greenwashingu

Parlament podporil udržateľné a trvácne výrobky a odmietol greenwashing • zákaz všeobecných, nepodložených environmentálnych označení …

Consent choices