ukrajina eu
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Stand Up For Ukraine: mobilizácia finančných prostriedkov a podpory pre Ukrajincov

Krátko pred celosvetovým darcovským podujatím Stand Up For Ukraine (Postav sa za Ukrajinu), ktoré spoločne zvolali predsedníčka Komisie von der Leyenová a kanadský predseda vlády Justin Trudeau, je už získavanie finančných príspevkov a nepeňažných darov pre ukrajinských občanov a osvetové úsilie v plnom prúde.

Európska komisia a vláda Kanady v partnerstve s medzinárodnou organizáciou Global Citizen, ktorá sa venuje presadzovaniu práv, vyzývajú vlády, súkromné spoločnosti a občanov, aby prispeli k tomuto celosvetovému solidárnemu úsiliu. Finančné prostriedky a iné druhy podpory, ktoré sa 9. apríla vyzbierajú, budú určené na zabezpečenie potrieb ľudí vysídlených v rámci Ukrajiny a tých, ktorí z krajiny utiekli po ruskej invázii.

Konkrétne:

  • Pre 4 milióny ľudí, ktorí už našli útočisko v EÚ, a pre ďalších, ktorí zrejme ešte prídu: finančné prostriedky sa použijú na pokrytie ich krátkodobých a strednodobých potrieb v členských štátoch EÚ, od potravín, bývania a zdravotnej starostlivosti až po vzdelávanie a zamestnanosť.
  • Pre 6,5 milióna ľudí vrátane 2,5 milióna detí, ktorí museli opustiť svoje domovy, ale zostali na Ukrajine a v súčasnosti sú vnútorne vysídlení: finančné prostriedky a dary budú pre nich predstavovať životne dôležitú humanitárnu pomoc.

O prisľúbenej pomoci bude informovať predsedníčka von der Leyenová a predseda vlády Trudeau počas okrúhleho stola, ktorý zvolali na sobotu 9. apríla od 15.00 do 16.00 hod. SEČ. Na znak uznania zásadnej úlohy, ktorú Poľsko zohráva pri podpore utečencov pred inváziou na Ukrajine, sa darcovské podujatie Stand Up for Ukraine bude konať vo Varšave. Prezident Poľska Andrzej Duda sa na ňom zúčastní po boku predsedníčky Komisie von der Leyenovej a predseda vlády Trudeau sa k nim pripojí na diaľku. Pozvanie dostali aj utečenci a zástupcovia miestnych mimovládnych organizácií, ktorí pomáhajú utečencom.

Ako môžete prispieť?

Vlády a súkromné spoločnosti, ktoré chcú poskytnúť finančný príspevok, sa môžu obrátiť na Európsku komisiu e-mailom: NEAR-SGUA-UKRAINE-CLEARING-HOUSE@ec.europa.eu

Európska komisia vytvorila aj systém na sprostredkúvanie hmotných darov od súkromného sektora Ukrajine, Moldavsku a susedným členským štátom EÚ, ktoré majú pomôcť zabezpečiť potreby vnútorne vysídlených osôb a ľudí, ktorí z krajiny utiekli. Európska komisia bude koordinovať doručovanie životne dôležitých položiek, ako sú ako sú lieky, vakcíny, zdravotnícke vybavenie, stany, postele a núdzové prikrývky, ktoré boli darované vo väčších množstvách. Spoločnosti, ktoré chcú poskytnúť hmotné dary, sa môžu obrátiť na Európsku komisiu e-mailom: ECHO-private-donations@ec.europa.eu A aj jednotlivci môžu poskytnúť finančný príspevok cez platformu GlobalGiving, ktorú zriadila spoločnosť Global Citizen.

Viac..  Rada Európy: Novinárov v Európe často nezákonne špehujú a vláčia po súdoch

Súvislosti

Online darcovskou konferenciou Stand Up For Ukraine vyvrcholí širšia kampaň v sociálnych médiách, ktorú spustila Európska komisia a kanadská vláda v sobotu 26. marca v partnerstve s medzinárodnou organizáciou Global Citizen.  Kampaň je reakciou na výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o poskytnutie podpory. Jej cieľom je získať finančné prostriedky a iné druhy podpory, ktoré pomôžu zabezpečiť potreby vnútorne vysídlených osôb na Ukrajine. Na znak uznania zásadnej úlohy, ktorú Poľsko zohráva pri podpore utečencov pred inváziou na Ukrajine, sa darcovské podujatie Stand Up for Ukraine bude konať vo Varšave. Prezident Poľska Andrzej Duda sa na ňom zúčastní po boku predsedníčky Komisie von der Leyenovej a predseda vlády Trudeau sa k nim pripojí na diaľku. Pozvanie na účasť na diaľku dostal aj prezident Zelenskyj.

Na Ukrajine je v súčasnosti 6,5 milióna vnútorne vysídlených osôb. Okrem nich už viac ako 4 milióny utečencov našlo útočisko v Európskej únii. Poľsko prijalo už viac ako 2,5 milióna utečencov a pôsobí ako dôležité humanitárne centrum, odkiaľ sa na Ukrajinu dostáva podpora z celej Európy.

O mam

Odporúčame pozrieť

Stand Up For Ukraine: svetová darcovská konferencia pre utečencov

Vzhľadom na zásadnú úlohu Poľska pri podpore utečencov, ktorých vyhnala invázia na Ukrajine, sa darcovská …

Consent choices