simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Michal Šimečka: Oceňujem, že Slovensko darovalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300

BRATISLAVA – Ministerstvo obrany SR (MO SR) potvrdilo, že Slovenská republika odovzdala na základe žiadosti Ukrajiny o pomoc pri výkone sebaobrany v zmysle článku 51 Organizácie Spojených národov (OSN) darovala Ukrajine systém protivzdušnej obrany S300.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v tejto súvislosti vyhlásil, že pri tom myslia aj na bezpečnosť Slovenska, preto darovanie systému uskutočnili až vtedy, keď za neho Slovensko dostalo plnohodnotnú náhradu. „Pôjde už o štvrtú batériu jedného z najmodernejších systémov protivzdušnej obrany – Patriot od našich spojencov, ktorými tak bude pokryté územie SR. V porovnaní so systémom S300 sovietskej výroby s minimálnou možnosťou servisovania a končiacou technickou životnosťou je to skvelá správa pre Slovensko a zároveň veľká pomoc pre Ukrajinu,“ vyhlásil. Štvrtá batéria systému Patriot by mala prísť na Slovensku v priebehu budúceho týždňa. Ako vysvetlil Naď vo svojom profile na sociálnej sieti, dve batérie poskytli Nemci, jednu Holanďania a poslednú štvrtú poskytnú Slovensku Spojené štáty americké.

„Oceňujem, že Slovensko darovalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300. Je to významná pomoc pre nášho suseda, ktorý čelí ruskej agresii. No zároveň je to aj dôležitý signál o našich hodnotách, o jednoznačnej príslušnosti Slovenska do EÚ a NATO, o tom, že nechceme byť iba čiernym pasažierom, ale vieme sa za spoločné záujmy postaviť aj konkrétnymi činmi. O európsku bezpečnosť sa dnes bojuje na Ukrajine, presne tam bude systém S-300 najviac užitočný aj pre občanov Slovenska,“ hovorí podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka /PS, RE/.

Viac..  EÚ nakúpi 12 nových hasičských lietadiel na hasenie najmä letných požiarov

Rezort obrany pripomína, že darovanie systému neznamená, že by sa Slovensko stalo súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Obranyschopnosť SR je naďalej zabezpečená a v najbližších dňoch bude posilnená štvrtou batériou systému Patriot, ktorá dorazí na Slovensko v priebehu nasledujúceho týždňa a ostane na našom území tak dlho, ako to bude potrebné.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices