ekonomika
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európska ekonomika sa podľa OECD pravdepodobne spomalí

Rast európskej ekonomiky sa v najbližších šiestich až deviatich mesiacoch pravdepodobne spomalí, ale hospodárstva v iných regiónoch by mali naďalej stabilne rásť.

Naznačujú to zložené vedúce indikátory (CLI), ktoré zostavuje Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). CLI pre Veľkú Britániu a eurozónu, vrátane Nemecka, Francúzska a Talianska, signalizujú spomaľovanie aktivity v dôsledku zhoršenia spotrebiteľskej dôvery a rastu inflácie. OECD o tom informovala v správe, ktorú zverejnila v pondelok.

Z amerického CLI vyplýva, že ekonomika USA by mala pokračovať v stabilnom raste. Rovnaký vývoj ukazujú zložené vedúce indikátory pre Japonsko a Kanadu. Stabilný ekonomický rast by mal pokračovať aj v Číne a Indii, ale spomalenie hospodárstva naznačuje CLI pre Brazíliu. OECD však poznamenala, že pretrvávajúca neistota vyplývajúca z pandémie ochorenia COVID-19 a z vojny na Ukrajine spôsobujú vyššiu fluktuáciu zložených vedúcich indikátorov a ich zložiek. Z toho dôvodu by sa podľa organizácie indikátory mali interpretovať opatrne.

Viac..  Európske akciové trhy majú za sebou skvelý kvartál

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EU vlajky

Ekonomika eurozóny vzrástla v 2. štvrťroku viac, než sa čakalo

Ekonomika eurozóny vzrástla v 2. štvrťroku medzikvartálne o 0,3 % a prekonala tak očakávania ekonómov. …

Consent choices