Ivan Korčok, minister ZVaEZ SR. PHOTO: ©European Union 2022 - EC

I. Korčok po zasadnutí šéfov diplomacií krajín EÚ: Uvedomme si, že víťazstvo Ukrajiny je slovenským životným záujmom

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa v pondelok (11. apríla 2022) v Luxemburgu, zúčastnil na rokovaní Rady EÚ pre zahraničné veci.

Šéf slovenskej diplomacie I. Korčok uviedol, že na rokovaní ministrov zahraničných vecí členských krajín Európskej únie v Luxemburgu veľmi pozitívne rezonovala návšteva premiéra Eduarda Hegera spolu s predsedníčkou Európskej komisie v Kyjeve a v Buči.

„Táto fyzická prítomnosť vysokých politických predstaviteľov má obrovský politický význam – deje sa na území krajiny, ktorá čelí agresii, ale tieto návštevy vôbec nie sú prázdnymi symbolmi. Naopak, jasne demonštrujú, že Ukrajina je suverénna krajina a naším cieľom je udržať jej nezávislosť v medzinárodne uznaných hraniciach. Zároveň si reálne uvedomujeme, že vojna na Ukrajine vstupuje do ďalšej fázy. Po neúspechu prvej fázy a ilúzie o rýchlom víťazstve nad Ukrajinou, Rusko preskupuje svoje sily a môžeme očakávať vojenské útoky na juhovýchode krajiny. Práve preto Ukrajina potrebuje aj viac ako politickú podporu, a to vo vojenskej oblasti. Toto by sme mali vnímať aj u nás doma, keď počúvame, že dodávka zbraní odďaľuje politické riešenie a predlžuje vojnu. Je to od našej opozície opäť nehorázne pokrytectvo, lebo je to presne naopak: vojenské vybavenie dodávané na Ukrajinu umožňuje jej obranu a znemožňuje to, čo chce Rusko – zraziť túto krajinu na kolená. Je porážka Ukrajiny slovenský záujem? Nie je! Lebo naším záujmom je, aby našim susedom zostala Ukrajina. Preto aj naša vojenská pomoc Ukrajine má tak veľký význam a je všetkými spojeneckými krajinami hodnotená mimoriadne pozitívne,“ zdôraznil minister I. Korčok.

Viac..  Lídri EÚ podporili plán na použitie výnosov z ruských aktív v prospech Ukrajiny

O mam

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices