Leyen
Ursula von der Leyen. PHOTO: © European Union-EP.

Global Gateway: predsedníčka EK von der Leyenová oznámila významné podujatie

Európske rozvojové dni (EDD) sa v roku 2022 uskutočnia 21. a 22. júna a ich témou bude Global Gateway: budovanie udržateľných partnerstiev pre prepojený svet. Na tomto podujatí sa stretnú vysokopostavení účastníci z celého sveta, aby zhodnotili pokrok vo vykonávaní stratégie Global Gateway.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti povedala: „Vo svete, ktorý je poznačený rastúcou nestabilitou a spoločnými globálnymi výzvami, naše partnerské krajiny potrebujú spoľahlivých priateľov. Vďaka iniciatíve Global Gateway Európska únia zdvojnásobí svoje úsilie a ponúkne partnerstvo založené na vzájomných hodnotách a spoločných cieľoch pre ekologické, inteligentné a inkluzívne investície. Teším sa, že budem môcť privítať politických lídrov, zástupcov občianskej spoločnosti a súkromného sektora z celého sveta, ktorí prídu na Európske rozvojové dni, kde budeme diskutovať o konkrétnom vykonávaní stratégie Global Gateway.“

Komisárka pre medzinárodné partnerstvá Jutta Urpilainenová dodala: „Cieľom stratégie Global Gateway je zmobilizovať do roku 2027 investície vo výške až 300 miliárd EUR, ktoré sa budú implementovať na základe prístupu Tím Európa v rámci vzťahov medzi EÚ, členskými štátmi, rozvojovými finančnými inštitúciami a súkromným sektorom. Iniciatíva Global Gateway sa stretla so značným ohlasom a niekoľko členských štátov už predložilo svoje konkrétne príspevky. Európske rozvojové dni budú v roku 2022 kľúčovým podujatím, kde sa bude diskutovať o tom, ako môžeme ako Tím Európa pri realizácii hlavných iniciatív spolupracovať s partnerskými krajinami vrátane súkromného sektora a európskych podnikov.“

Európske rozvojové dni budú zahŕňať sériu panelových diskusií na vysokej úrovni o piatich kľúčových témach stratégie Global Gateway: digitalizácia, klíma a energetika, doprava, zdravotníctvo, vzdelávanie a výskum. Uskutočnia sa osobitné zasadnutia zamerané na geopolitický kontext a potrebu udržateľných zdrojov financovania spolu, ako aj osobitné zasadnutia zamerané na jednotlivé regióny.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Cieľom iniciatívy Global Gateway je mobilizovať investície do udržateľných infraštruktúr v záujme sformovania stimulujúcich regulačných systémov po celom svete. Zelený, inteligentný a inkluzívny pozitívny program, ktorý EÚ partnerským krajinám ponúka v súvislosti s investíciami do infraštruktúry, je základňou podopierajúcou normy EÚ aj medzinárodné normy.

Stratégia Global Gateway rozvíja dvojakú transformáciu celosvetovo. Podporuje inteligentné, čisté a bezpečné prepojenia v digitálnom, energetickom a dopravnom sektore, ako aj posilnenie systémov zdravotníctva, vzdelávania a výskumu na celom svete. Mnohé zo zasadnutí na Európskych rozvojových dňoch vychádzajú z návrhov organizácií, ktoré sú kľúčovými partnermi iniciatívy Global Gateway, pokiaľ ide o dosahovanie jej cieľov. Tieto zasadnutia sa uskutočnia popri výstavách a prezentáciách v stánkoch, kultúrnych podujatiach a iných možnostiach na nadviazanie kontaktov.

Európske rozvojové dni budú hybridným podujatím. Očakáva sa, že do Bruselu príde 2 500 účastníkov z celého sveta, pričom ďalších 10 000 účastníkov sa na nich zúčastní online formou. Je pozvaných aj 11 mladých lídrov, pre ktorých je v Bruseli pripravený špeciálny program, pričom každý z nich sa v rámci tohto podujatia bude môcť zúčastniť aj na diskusných paneloch na vysokej úrovni. Úplný program EDD bude k dispozícii začiatkom mája. Uzávierka registrácie je 6. júna.

O mam

Odporúčame pozrieť

Pellegrini

Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová zaželal v nedeľu Petrovi Pellegrinimu po víťazstve …

Consent choices