Foto: Twitter Policie ČR

Počet nelegálnych príchodov migrantov do EÚ sa značne zvýšil

Počet migrantov snažiacich sa dostať do Európskej únie (EÚ) bez povolenia počas prvých troch mesiacov tohto roka stúpol na najvyššiu úroveň od roku 2016. Informuje o tom Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex, ktorá odhaduje, že medzi januárom a marcom sa uskutočnilo viac ako 40 300 „nelegálnych prechodov“, čo je o 57 percent viac ako v rovnakom období minulého roka. Tento počet pritom nezahŕňa utečencov z Ukrajiny.

Počet pokusov o nelegálny vstup do EÚ cez západný Balkán sa v prvom štvrťroku 2022 viac ako zdvojnásobil a presiahol úroveň 18 300. Väčšina z nich boli Sýrčania a Afganci. Cez Cyprus Frontex zaznamenal viac ako 5 100 pokusov, čo predstavuje trojnásobný ročný nárast. Začiatkom roka sa tiež v porovnaní s rokom 2021 viac ako strojnásobil počet migrantov, ktorí sa pokúsili dostať do Spojeného kráľovstva cez Lamanšský prieliv, pričom ich bolo takmer 8 900. Prechod znemožnili takmer polovici z nich.

Viac..  Ivan Štefanec: EÚ potrebuje protiraketovú obranu aj kybernetický štít

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices