Juraj Droba, predseda BSK. PHOTO: FB J. Droba

Dopad rozhodnutí prijímaných na úrovni EÚ na samosprávy je enormný, tvrdí župan BSK Droba

Dopad rozhodnutí prijímaných na úrovni Európskej únie (EÚ) na samosprávy je enormný. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba to uviedol po stretnutí s predsedom Európskeho výboru regiónov (EVR) Apostolosom Tzitzikostasom, ktorý minulý týždeň navštívil Slovensko. „Spoločne hovorili predovšetkým o prioritách Bratislavského kraja na európskej úrovni a úlohe EVR v rozhodovacích procesoch EÚ,“ uviedla hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Bratislavský župan pripomenul, že BSK na úrovni EÚ patrí medzi lídrov v rámci tém ako koncept metropolitoch regiónov, partnerstvo v rámci kohéznej politiky, resp. iniciatívy ‚beyond GDP‘ (nad rámec HDP), ktorej cieľom je zaviesť nové prístupy k meraniu rozvoja regiónov, ktoré nebudú založené výhradne na výške HDP. „S predsedom EVR som diskutoval o aktuálnom stave prípravy nového programového obdobia a výzvach, ktorým Bratislavský kraj čelí,“ poznamenal Droba s tým, že je kľúčové posilniť participáciu samospráv práve prostredníctvom EVR, ktorý predstavuje najdôležitejšiu inštitúciu, pomocou ktorej majú regióny, mestá a obce možnosť ovplyvňovať rozhodovacie procesy EÚ.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

Európsky výbor regiónov je politické zhromaždenie, ktoré združuje 329 členov a rovnaký počet náhradníkov zo všetkých členských štátov EÚ, ktorí boli zvolení na miestnej alebo regionálnej úrovni. Slovensko má v rámci EVR deväť členov a deväť náhradníkov. Predsedom slovenskej národnej delegácie je predseda BSK Juraj Droba.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

L. Vašáková: Na umiestnenie eurofondov je nevyhnutná spolupráca so samosprávami

Bez efektívnej spolupráce so samosprávami nie je možné eurofondy zmysluplne umiestňovať do regiónov. Po stretnutí …

Consent choices