zdravotnictvo
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Čo robí EÚ pre zdravie občanov: rozsiahly prehľad opatrení

EÚ podniká viaceré kroky na udržanie a zlepšenie zdravia svojich občanov. Poskytuje financie a prijíma legislatívne opatrenia v oblastiach ako sú potraviny, ochorenia alebo ochrana ovzdušia.

Prečo potrebujeme európsku politiku pre zdravie?

Za zdravotnú starostlivosť a zdravotné poistenie sú primárne zodpovedné vlády členských štátov. Úlohou EÚ je dopĺňať a podporovať aktivity členských štátov na zlepšovanie zdravia občanov, znižovať rozdielov a budovať sociálnejšiu Európu.

Vývoj na trhu práce a voľný pohyb osôb a tovaru na vnútornom trhu si vyžadujú aj koordináciu zdravotných politík. Politika EÚ v oblasti verejného zdravia pomohla krajinám deliť sa o zdroje a riešiť spoločné výzvy, ako je napríklad antimikrobiálna rezistencia, chronické ochorenia, ktorým možno predchádzať a starnutie populácie, ktoré má dopad na systémy zdravotnej starostlivosti.

EÚ vydáva odporúčania a prijíma legislatívu a normy na ochranu občanov, ktoré zahŕňajú zdravotné produkty a služby, ako sú lieky, zdravotnícke pomôcky alebo elektronické zdravotníctvo. Stanovuje aj práva pacientov pri zdravotnej starostlivosti v zahraničí.

Koronavírus

Počas koronakrízy EÚ spolupracovala s členskými štátmi na posilňovaní národných systémov zdravotnej starostlivosti a podnikala kroky proti šíreniu vírusu. Zabezpečila osobné ochranné prostriedky a zdravotnícky materiál v celej Európe, mobilizovala zdroje, podporovala výskum a inovácie pre efektívnu liečbu, koordinovala cestovanie a dohliadala na vakcíny a očkovanie. Od začiatku pandémie predstavovala práca z domu pre zamestnancov veľa výziev spojených s organizáciou pracovného času a rovnováhou medzi pracovným a rodinným životom. Podľa štúdie vyžiadanej parlamentným Výborom pre ženské práva spôsobil tlak na hľadanie rovnováhy medzi prácou a rodinou obavy, a to najmä v prípade žien.

Posilnený program EÚ v oblasti zdravia

Politiky v oblati zdravia sa financujú prostredníctvom Programu EÚ v oblasti zdravia, ktorý podporuje spoluprácu a stratégie pre zlepšenie zdravia a zdravotnej starostlivosti. Koronavírus poukázal na potrebu, aby krajiny EÚ v časoch krízy lepšie spolupracovali a koordinovali sa. V uznesení o pláne hospodárskej obnovy poslanci trvali na vytvorení nového samostatného európskeho programu v oblasti zdravia. Európska Komisia v reakcii na to navrhla nový program s názvom „EU4Health“, ktorý Parlament prijal v marci 2021. Program má rozpočet vo výške 5,1 miliárd eur a jeho cieľom je odstrániť nedostatky, na ktoré poukázala pandémia, zlepšiť krízové riadenie a podporovať inovácie a investície v sektore zdravotnej starostlivosti.

Nový program EU4Health sa sústreďuje na tri hlavné priority:

• chrániť občanov EÚ pred vážnymi cezhraničnýcmi zdravotnými hrozbami,
• zabezpečiť cenovo dostupné lieky a zdravotnícke pomôcky pre všetkých,
• posilňovať zdravotnícke systémy a pracovné sily v zdravotníctve.

Ďalšie finančné prostriedky na zdravotné otázky poskytuje výskumný program Horizont Europe, Európsky sociálny fond plus (ESF+), Európsky fond pre strategické investície a politika súdržnosti EÚ.

Európske agentúry špecializujúce sa na zdravie občanov a bezpečnosť pri práci:
  • Európska agentúra pre životné prostredie
  • Európsky úrad pre bezpečnosť potravín
  • Európska agentúra pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci

Lieky a zdravotnícke pomôcky

EÚ reguluje autorizáciu a klasifikáciu liekov. Robí tak prostredníctvom Európskej siete na reguláciu liekov, ktorá je partnerstvom medzi Európskou agentúrou pre lieky, národnými regulačnými orgánmi a Európskou komisiou. Po uvedení na trh sa bezpečnosť schválených výrobkov naďalej monitoruje.  V januári 2022 Parlament podporil predbežnú dohodu dosiahnutú s Radou v minulom roku týkajúcu sa navýšenia kompetencií pre Európsku liekovú agentúru. Toto navýšenie má napomôcť k lepšej pripravenosti a krízovému riadeniu liekov a zdravotníckych zariadení.  V EÚ existujú osobitné pravidlá týkajúce sa liekov pre deti, liekov proti zriedkavým chorobám, výrobkov na pokrokové liečebné postupy a klinických testov. EÚ má tiež pravidlá proti falšovaným liekom a na kontrolu obchodu s liekmi.

Európsky parlament na plenárnom zasadnutí v novembri 2021 predložil sériu odporúčaní za účelom aktualizácie farmaceutických právnych predpisov EÚ. Poslanci vyzvali na zabezpečenie cenovo dostupných liekov, predchádzanie ich nedostatku a klimaticky neutrálny farmaceutický priemysel. V dôsledku vedeckého pokroku a v záujme zlepšenie bezpečnosti a transparentnosti boli v roku 2017 prijaté pravidlá týkajúce sa zdravotníckych pomôcok a diagnostických zdravotníckych pomôcok in vitro, ako sú srdcové chlopne alebo laboratórne vybavenie. Keďže pravidlá používania konope na lekárske účely sa v jednotlivých členských štátoch značne líšia, parlament v roku 2019 vyzval k celoeurópskemu prístup a dostatočnému financovaniu vedeckého výskumu.

Zdravotná starostlivosť v zahraničí

Vďaka EÚ má každý jej občan, ktorý je držiteľom európskeho preukazu zdravotného poistenia, nárok na poskytnutie nevyhnutnej zdravotnej starostlivosti v štátnych zariadeniach počas svojho prechodného pobytu v zahraničí. Či už je to počas služobnej cesty, dovolenky, alebo štúdia. Tento zdravotný preukaz platí vo všetkých krajinách EÚ, na Islande, v Lichtenštajnsku, Nórsku a Švajčiarsku. Potrebná zdravotná starostlivosť by sa mala poskytovať za rovnakých podmienok a za rovnakú cenu ako osobám poisteným v tejto krajine, niekedy to je aj zadarmo.

Starostlivosť o zdravie a prevencia chorôb

EÚ pracuje na podpore zdravia a prevencii chorôb vo viacerých oblastiach vrátane rakoviny, duševného zdravia a zriedkavých chorôb. Informácie o chorobách poskytuje prostredníctvom Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

Rakovina

Boj proti rakovine bol pre EÚ vždy jednou z jej priorít. EÚ poskytuje financie na výskumné projekty a školenia, prijíma legislatívu a dopĺňa úsilie členských štátov tým, že zdieľa informácie a osvedčené postupy. Európska komisia vo februári 2021 predstavila nový ambiciózny akčný plán proti rakovine.

Tabak a tabakové výrobky

Konzumácia tabaku má v EÚ každoročne na svedomí takmer 700 000 úmrtí. V roku 2016 sa začala uplatňovať aktualizovaná smernica EÚ o tabaku, ktorej cieľom je znížiť atraktívnosť tabakových výrobkov pre mladých ľudí. Odporúčanie Rady o prostredí bez dymu z roku 2009 vyzýva členské štáty, aby chránili občanov pred tabakovým dymom na verejných miestach a na pracoviskách.

Zriedkavé ochorenia

Približne 30 miliónov Európanov trpí zriedkavými a komplikovanými ochoreniami. Na pomoc pri ich diagnostikovaní a liečení vytvorila EÚ v roku 2017 európske referenčné siete (ERN). Dnes existuje 24 existujúcich virtuálnych sietí, ktoré spájajú odborníkov z viacerých krajín, aby mohli pracovať na rôznych otázkach, ako je napríklad bezpečnosť pacientov alebo prevencia antimikrobiálnej rezistencie.

Viac..  Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

Antimikrobiálna odolnosť

V dôsledku nadužívania antibiotík, nesprávnej likvidácie liekov alebo pomalého vývoja nových látok je na vzostupe antimikrobiálna rezistencia (AMR). V EÚ spôsobuje každoročne približne 33 000 úmrtí. Zvyšovať povedomie o tomto probléme má za cieľ Akčný plán EÚ proti AMR z roku 2017. Okrem toho sa snaží podporovať hygienu a stimulovať výskum. V roku 2018 bolo prijaté nové nariadenie o veterinárnych liekoch s cieľom obmedziť používanie antibiotík v poľnohospodárstve a zastaviť prenášanie odolnosti na antibiotiká zo zvierat na ľudí. Nariadenie bude plne účinné od konca roku 2021.

Očkovanie

V niektorých krajinách sa znovu objavujú choroby, ktorým možno predísť očkovaním, ako sú napríklad osýpky. Je to najmä kvôli tomu, že ľudia sa nedávajú očkovať alebo odmietajú dávať zaočkovať svoje deti. V roku 2018 poslanci prijali uznesenie, kde požadujú lepšie zosúladiť harmonogramy očkovania v celej Európe, väčšiu transparentnosť pri výrobe vakcín a spoločné nákupy s cieľom znižovania cien.

Čistejší vzduch a voda 

Zlá kvalita ovzdušia je najčastejšou environmentálnou príčinou predčasných úmrtí v Európe. Od začiatku 70. rokov 20. storočia prijala EÚ opatrenia na kontrolu emisií škodlivých látok. V roku 2016 bola prijatá nová smernica, ktorou sa stanovujú prísnejšie vnútroštátne emisné limity pre hlavné látky znečisťujúce ovzdušie, ako sú oxidy dusíka, s cieľom znížiť ich vplyv na zdravie o polovicu v porovnaní s rokom 2005.

Rámcová smernica o vode chráni vody EÚ a týka sa všetkých podzemných a povrchových vôd vrátane riek, jazier a pobrežných vôd. Krajiny EÚ monitorujú vody na kúpanie na prítomnosť baktérií prostredníctvom smernice o vodách na kúpanie. EÚ tiež aktualizuje svoju smernicu o pitnej vode s cieľom ďalej zlepšiť kvalitu pitnej vody, ako aj prístup k nej a zároveň znížiť množstvo odpadu spôsobeného spotrebou balenej vody.

Bezpečné potraviny

EÚ má pravidlá, ktoré zaručujú vysokú úroveň bezpečnosti vo všetkých fázach procesu výroby a distribúcie potravín na základe prístupu „z farmy na stôl“. V roku 2017 sa sprísnili inšpekčné kontroly v celom potravinovom reťazci.

Existujú osobitné hygienické pravidlá pre:

  • potraviny živočíšneho pôvodu
  • kontamináciu potravín (stanovenie maximálnych hodnôt kontaminantov, ako sú dusičnany, ťažké kovy alebo dioxíny)
  • nové potraviny (vyrobené z mikroorganizmov alebo s novou primárnou molekulárnou štruktúrou)
  • materiály prichádzajúce do styku s potravinami (ako sú obalové materiály a riad).

EÚ má tiež prísny právny rámec pre pestovanie a komercializáciu geneticky modifikovaných organizmov (GMO) používaných v krmivách a potravinách. Európsky parlament venuje osobitnú pozornosť možným zdravotným rizikám a postavil sa proti plánom na schválenie nových geneticky modifikovaných rastlín (napr. sóje).

V roku 2019 prijal správu o tom, ako zlepšiť udržateľné používanie pesticídov, a podporil správu svojho osobitného výboru, v ktorej sa vyslovil za transparentnejšie postupy schvaľovania. Vzhľadom na to, že čoraz viac spotrebiteľov kupuje biopotraviny, EÚ v roku 2018 aktualizovala svoje pravidlá ekologického poľnohospodárstva, ktoré majú mať prísnejšie kontroly a lepšie zabraňovať kontaminácii. V máji 2020 Európska komisia navrhla novú stratégiu EÚ pre udržateľnosť potravín, ktorej cieľom je zabezpečiť bezpečné, výživné a zdravé potraviny.

Bezpečnosť a ochrana zdravia na pracovisku

V právnych predpisoch EÚ sa stanovujú minimálne požiadavky na ochranu zdravia a bezpečnosti na pracovisku, pričom členské štáty môžu uplatňovať prísnejšie ustanovenia. Existujú osobitné ustanovenia o používaní zariadení, ochrane tehotných a mladých pracovníkov. V záujme ďalšieho zníženia rizika ochorenia pracovníkov poslanci EP 17. februára 2022 hlasovali za aktualizáciu pravidiel EÚ o obmedzení škodlivých látok na pracovisku. Nové pravidlá rozšíria rozsah pôsobnosti smernice o karcinogénoch alebo mutagénoch pri práci o látky škodlivé pre reprodukčné zdravie.

Starnúca pracovná sila v Európe a zvyšujúci sa vek odchodu do dôchodku vytvárajú výzvy pre systém zdravotnej starostlivosti. V roku 2018 poslanci EP prijali opatrenia na udržanie a opätovné začlenenie pracovníkov s úrazmi alebo chronickými zdravotnými problémami do pracovného procesu. Medzi tieto opatrenia patrilo zvýšenie prispôsobivosti pracovísk prostredníctvom programov rozvoja zručností, zabezpečenie flexibilných pracovných podmienok a poskytovanie podpory pracovníkom vrátane koučovania a poskytovania prístupu k psychológovi alebo terapeutovi.

Inkluzívna spoločnosť

V roku 2019 schválil parlament Európsky akt o prístupnosti, aby sa mohli ľudia so zdravotným znevýhodnením plne zapojiť do spoločnosti. Cieľom nových pravidiel je zaistiť, aby boli každodenné produkty a kľúčové služby všade v Európe prispôsobené starším ľuďom a osobám zo zdravotným znevýhodnením. Ide napríklad o smartfóny, počítače, bankomaty, e-knihy, predaj vstupeniek alebo automaty na letiskách.

V júni 2020 Parlament prijal uznesenie, kde vyzval k novej komplexnej a ambicióznej stratégii pre ľudí so zdravotným znevýhodnením po roku 2020. Táto stratégia by mala zabezpečiť, aby sa na ľudí so znevýhodnením pamätalo vo všetkých oblastiach a pri vytváraní politík. Takisto by im mala zabezpečiť rovný prístup k zdravotnej starostlivosti, vzdelávaniu, práci, verejnej doprave a bývaniu.

V marci 2021 Európska komisia predstavila novú stratégiu pre ľudí so zdravotným znevýhodnením na obdobie 2021-2030, ktoré obsahuje usmernenia pre členské štáty, ako zlepšiť práva ľudí týchto osôb a ich začlenenie do spoločnosti.

O mam

Consent choices