sudnictvo
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Hlavná európska prokurátorka požiadala o zriadenie tímu vyšetrovateľov, ktorí by boli súčasťou Európskej prokuratúry na Slovensku

Hlavná európska prokurátorka Laura Kövesi požiadala o zriadenie tímu špecializovaných policajných vyšetrovateľov, ktorí by boli súčasťou štruktúr Európskej prokuratúry (EPPO) na Slovensku. Uviedla to dnes na tlačovej besede po stretnutí s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (nom. SaS). Kövesi požiadala šéfku rezortu spravodlivosti o zrýchlenie podstatných legislatívnych zmien, ktoré by pomohli EPPO vykonávať svoje kompetencie naplno. Zároveň však ocenila spoluprácu jej úradu so Slovenskou republikou.

„Musíme byť na Slovensku veľmi účinní aj pri vyšetrovaní trestných činov na úrovni vyšetrovateľov,“ vysvetlila ministerka. O tejto téme sa plánuje hlavná európska prokurátorka rozprávať aj s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽaNO) a predstaviteľmi Policajného zboru. Kolíková vidí v tejto oblasti priestor na zlepšenie.

Európska prokuratúra začala svoju činnosť v júni 2021. „Po tom, čo sme začali fungovať, sme identifikovali niekoľko problémov, o ktorých musíme informovať národné autority,“ vysvetlila hlavná európska prokurátorka. Jej cieľom je, aby EPPO mala najlepšie podmienky na nezávislú a efektívnu prácu. Požiadala preto o niektoré zlepšenia pri zriaďovaní EEPO na Slovensku. Kövesi sa dnes okrem ministerky stretla aj s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom, špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom a delegovanými európskymi prokurátormi na Slovensku.

Viac..  Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

„Som rada, že sme si mohli veľmi otvorene povedať, čo sa darí a čo treba zlepšiť k tomu, aby bol boj proti zločinom, ktoré súvisia s európskymi finančnými záujmami či daňovými podvodmi naprieč európskymi priestorom, účinný,“ uviedla Mária Kolíková. Ministerka informovala, že EPPO od začiatku svojej činnosti z 90 prípadov oznámených európskym prokurátorom na Slovensku začala trestné stíhanie vo vyše 40 prípadoch. V jednom prípade už aj súd rozhodol. Väčšina prípadov súvisí s podvodmi.

(SITA)

O mam

Consent choices