mobil
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Jednotná nabíjačka: europoslanci sa dohodli na návrhu na zníženie množstva elektroodpadu

Poslanci Európskeho parlamentu podporujú spoločnú nabíjačku pre prenosné elektronické zariadenia, čím sa zníži množstvo elektronického odpadu a zjednoduší sa používanie rôznych mobilných telefónov, tabletov a digitálnych fotoaparátov. V stredu Výbor pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa prijal pozíciu k revidovanej smernici o rádiových zariadeniach 43 hlasmi za (2 proti).

Nové pravidlá by zabezpečili, že spotrebitelia už nebudú potrebovať novú nabíjačku a kábel pri každej kúpe nového zariadenia a budú môcť používať jednu nabíjačku pre všetky svoje malé a stredne veľké elektronické prístroje. Mobilné telefóny, tablety, digitálne fotoaparáty, slúchadlá a náhlavné súpravy, vreckové herné konzoly a prenosné reproduktory, ktoré sa dobíjajú pomocou kábla, by museli byť vybavené portom USB typu C bez ohľadu na výrobcu. Výnimky by sa vzťahovali len na zariadenia, ktoré sú príliš malé na to, aby mali port USB typu C, ako sú inteligentné hodinky, zariadenia na sledovanie zdravotného stavu a niektoré športové zariadenia. Táto revízia je súčasťou širšieho úsilia EÚ riešiť udržateľnosť výrobkov, najmä elektroniky na trhu EÚ, a znížiť množstvo elektronického odpadu.

Jasné informácie o nabíjaní

Poslanci EP tiež chcú, aby sa na nových zariadeniach uvádzali jasné informácie a označenie o možnostiach nabíjania, ako aj o tom, či výrobok obsahuje nabíjačku. To by podľa nich pomohlo predísť zmätku a uľahčilo by to rozhodovanie o kúpe pre spotrebiteľov, ktorí často vlastnia niekoľko rôznych zariadení a nie vždy potrebujú ďalšie nabíjačky.

Vzhľadom na rastúce využívanie bezdrôtového nabíjania poslanci EP chcú, aby Európska komisia do konca roka 2026 predložila stratégiu, ktorá umožní minimálnu interoperabilitu všetkých nových riešení nabíjania. Cieľom je zabrániť novej fragmentácii trhu, naďalej znižovať množstvo odpadu na životné prostredie, zabezpečiť pohodlie spotrebiteľov a zabrániť takzvaným „lock-in“ efektom, ktoré vytvárajú proprietárne nabíjacie riešenia.

Viac..  Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Spravodajca Alex Agius Saliba (MT, S&D) povedal: „Vzhľadom na to, že v Európe sa ročne dodá pol miliardy nabíjačiek pre prenosné zariadenia, ktoré vyprodukujú 11 000 až 13 000 ton elektronického odpadu, jednotná nabíjačka pre mobilné telefóny a iné malé a stredné elektronické zariadenia by bola prínosom pre všetkých. Pomôže to životnému prostrediu, ďalej pomôže opätovnému použitiu starej elektroniky, ušetrí peniaze a zníži zbytočné náklady a nepríjemnosti pre podniky aj spotrebiteľov. Navrhujeme skutočne komplexný politický zásah, ktorý vychádza z návrhu Komisie a požaduje interoperabilitu technológií bezdrôtového nabíjania do roku 2026 a zlepšenie informácií poskytovaných spotrebiteľom pomocou špecializovaných štítkov. Rozširujeme tiež rozsah pôsobnosti návrhu o ďalšie výrobky, ako sú napríklad notebooky, ktoré budú musieť spĺňať nové pravidlá.“

Ďalšie kroky

Keď Parlament ako celok schváli tento návrh rokovacej pozície na májovom plenárnom zasadnutí, poslanci EP budú pripravení začať rokovania s vládami EÚ o konečnej podobe právnych predpisov.

Súvislosti

Parlament a jeho Výbor pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa žiadajú spoločné riešenie pre nabíjačky už desať rokov a neustále vyzývajú Komisiu, aby konala. Legislatívny návrh bol predložený 23. septembra 2021. Rada prijala svoju rokovaciu pozíciu 26. januára.

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Zjednodušíme život stámiliónom Európanov

Dohodnutá jednotná norma pre nabíjacie zariadenia medzi členskými štátmi EÚ a europarlamentom  dostala zelenú aj …

Consent choices