Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. PHOTO: © European Union-EP.

V. Bilčík: Europoslanci sa obvinených politikov Smeru nezastávajú, očakávajú riadne vyšetrovanie

V piatok sa uskutočnilo ďalšie vypočúvanie slovenských predstaviteľov monitorovacou skupinou Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné práva (DRFMG), ktorej členom je ako jediný slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP). Ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a šéfredaktora ICJK Lukáša Dika sa europoslanci pýtali najmä na vývoj situácie v oblasti právneho štátu a na pokračovanie reforiem, ale aj na aktuálne obvinenie vrcholových politikov Smeru-SD. V monitorovacej skupine sú zastúpení predstavitelia všetkých politických skupín, vrátane socialistov, avšak nikto neprebral Ficovu rétoriku o obvinení predstaviteľov Smeru-SD na politickú objednávku.

Smer-SD a Robert Fico sa v posledných mesiacoch snažili systematicky podrývať dôveru ľudí vo vyšetrovanie, políciu a právny štát ako taký a obviňujú vládu z ovplyvňovania vyšetrovania. „Podľa vzneseného obvinenia to však mal byť práve Robert Fico a predstavitelia Smeru-SD, ktorí zneužívali svoje politické funkcie na kriminalizáciu svojich politických oponentov. V Európskom parlamente panuje dôvera v slovenské inštitúcie a nezaznievajú hlasy, ktoré by spochybňovali vyšetrovanie, a to ani z frakcie socialistov, ktorých členom je aj Smer-SD. Dokonca aj predsedníčka frakcie európskych socialistov Iratxe García Pérez sa už jasne vyjadrila, že si želá riadne vyšetrenie prípadu predstaviteľov Smeru,“ komentoval Bilčík.

Bilčík považuje za ironické, že obvinený R. Fico sa teraz obracia na Brusel, kam sa chce ísť sťažovať. „Robert Fico počas svojej vlády chcel ísť do jadra EÚ, v septembri minulého roka už členov našej europarlamentnej misie posielal nevyberaným spôsobom preč zo Slovenska späť do Bruselu, vrátane svojej zástupkyne z frakcie socialistov. Dnes sa chce ísť opäť sťažovať do Bruselu. Odhliadnuc od Ficových obratov, som veľmi rád, že v europarlamente nám teraz ide predovšetkým o zlepšenie stavu právneho štátu na Slovensku, a to bez ohľadu na frakcie, stranícke tričká, a aj bez ohľadu na to, kto aktuálne na Slovensku vládne,“ uzavrel Bilčík.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Európsky parlament podrobne a dlhodobo sleduje situáciu týkajúcu sa právneho štátu a spravodlivosti na Slovensku. Stála monitorovacia skupina DRFMG vznikla po vraždách Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej s cieľom monitorovať stav právneho štátu, spravodlivosti a slobodných médií na Slovensku. Monitorovacia misia navštívila Slovensko osobne v septembri tohto roku, kedy sa europoslankyne a europoslanci v Bratislave stretli s predstaviteľmi štátu a inštitúcii, ktoré zodpovedajú za stav spravodlivosti, médií a reforiem v krajine.

O mam

Odporúčame pozrieť

Bilcik

V. Bilčík: Europoslanci vypočúvali po 100 dňoch vládnutia premiéra Hegera a ministerku Kolíkovú

Vo štvrtok sa v monitorovacej skupine Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné práva …

Consent choices