hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Martin Hojsík: Vedci znova potrvdili, že klimatická zmena je ohrozením ľudstva. VIDEOBLOG

hojsíkChcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Organizácie priniesli na envirorezort pri príležitosti Dňa Zeme Fosílnu Morenu

Organizácie priniesli na envirorezort pri príležitosti Dňa Zeme Fosílnu Morenu. Na ministerstve ju prevzal štátny tajomník Ministerstva životného prostredia Juraj Smatana. Organizácie tým chceli upozorniť na akútnu potrebu ukončenia používania fosílnych zdrojov a naštartovať zmeny vedúce k energetickej efektívnosti, rozvoju obnoviteľných zdrojov energie, podpore verejnej dopravy a bezmotorovej dopravy či podpore sociálne rizikových skupín obyvateľstva. Keďže boj s klimatickou zmenou sa dotýka aj ostatných rezortov, päť menších Morien putovalo symbolicky aj na ostatné ministerstvá a Úrad vlády SR. Informovala o tom koordinátorka Klimatickej koalície Lucia Szabová v tlačovej správe.

„Dnes je Deň Zeme, je čas na nové začiatky, čas podporiť život a ukončiť dobu fosílnu. Nevypláca sa nám. Urobili sme viacero dobrých krokov. Sme však v zlej situácii a potrebujeme urobiť viac. Nestačí čakať na zvyšok sveta, aj my na Slovensku musíme byť ambiciózni, inak škodíme len sami sebe. Slovensko k transformácii hospodárstva potrebuje silný klimatický zákon, ktorý určí, o koľko má ktorý rezort znížiť emisie. Jednotlivé ministerstvá by tiež mali na ročnej báze reportovať ako dekarbonizácia – teda likvidácia fosílnej Moreny pokračuje a informovať verejnosť,” uviedla Dana Mareková z Klimatickej koalície.

Potreba zbavenia sa závislosti na fosílnych zdrojoch je podľa predstaviteľov Klimatickej koalície čoraz aktuálnejšia. Podľa poslednej správy Medzivládneho panelu o zmene klímy potrebujeme zastaviť stúpanie emisií skleníkových plynov do troch rokov, aby sme dosiahli maximálne oteplenie o 1,5 stupňa Celzia do konca storočia. Závislosť na fosílnych zdrojoch nás dobieha aj pre vojnu na Ukrajine a súvisiaci nárast cien za energie. V reakcii na vojnu na Ukrajine pristúpilo Slovensko k viacerým klimaticky orientovaným krokom. V rámci plánovaných eurofondov a v Modernizačnom fonde boli presmerované financie z podpory fosílneho zemného plynu na podporu obnoviteľných zdrojov energie. Pri programe Obnov dom v rámci Plánu obnovy a odolnosti pribudla podpora nízkopríjmovej skupiny obyvateľstva.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

„Viac ako miliardu eur v Modernizačnom fonde môžeme využiť na lacnejšie a šetrnejšie teplo z tepelných čerpadiel, geotermálnej a solárnej energie, a tým aj ochranu klímy, ovzdušia a posilnenie mieru na Ukrajine. Stále však vidíme viacero nedostatkov, ktoré sa dajú práve teraz napraviť. Obavy máme napríklad z podpory modrého vodíka, ktorý sa vyrába zo zemného plynu či z ťažby uránu, alebo zemného plynu na Slovensku,” dodal koordinátor Priateľov Zeme-CEPA Juraj Melichár.

Organizácie upozorňujú, že do roku 2030 budú mať ministerstvá životného prostredia a financií k dispozícii zhruba 11 miliárd eur zo systému obchodovania s emisiami. Tieto prostriedky by podľa nich mali byť použité adresne na zlepšenie podmienok bývania, zníženie spotreby energie a dekarbonizáciu vykurovacích systémov. Zabúdať by sa nemalo ani na investície do rozvoja vlakovej dopravy a cykloinfraštruktúry na Slovensku.

Klimatická koalícia je platforma 15 slovenských environmentálnych organizácií, ktorých cieľom je presadzovať ekologicky a ekonomicky udržateľné riešenia, ktoré prispievajú k spravodlivejšiemu fungovaniu spoločnosti.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices