Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. PHOTO: © European Union-EP.

Macron s najväčšou pravdepodobnosťou jasne vyhral prezidentské voľby

Prezidentské voľby vo Francúzsku s najväčšou pravdepodobnosťou vyhral súčasný prezident Emmanuel Macron. Ako referuje spravodajský web BBC, prognózy uvádzajú, že v nedeľňajšom druhom kole si zabezpečil jasné víťazstvo nad krajne pravicovou vyzývateľkou Marine Le Penovou. Podľa televíznej stanice TF1 získal Macron 58 % hlasov, kým Le Penová prilákala 42 % voličov.

Macronovi medzičasom stihli zablahoželať k víťazstvu i poprední predstavitelia Európskej únie. „Vážený Emmanuel Macron, gratulujem k znovuzvoleniu za prezidenta republiky. Teším sa na pokračovanie našej skvelej spolupráce. Spoločne posunieme Francúzsko a Európu vpred,“ napísala na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

„Srdečne blahoželám, drahý Emmanuel Macron. V týchto turbulentných časoch potrebujeme pevnú Európu a Francúzsko, ktoré je úplne oddané suverénnejšej a strategickejšej Európskej únii. Ďalších päť rokov môžeme počítať s Francúzskom,“ nadviazal predseda Európskej rady Charles Michel. Ku gratulantom sa v predstihu pridal i britský premiér Boris Johnson. „Teším sa na ďalšiu spoluprácu na otázkach, ktoré sú pre naše dve krajiny a pre svet najdôležitejšie,“ skonštatoval.

Viac..  Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

Le Penová sa krátko po zatvorení volebných miestností prihovorila voličom a odkázala im, že nedeľňajší výsledok a jej pravdepodobná prehra v 2. kole aj tak pre jej stranu znamenajú víťazstvo. Napriek tomu, že v minulosti naznačila odchod z politiky v prípade volebného neúspechu, dodala, že bude pokračovať vo svojom boji vo francúzskej politike.

Macron a Le Penová boli súčasťou druhého kola prezidentských volieb aj pred piatimi rokmi. Macron vtedy získal 66,1 % hlasov, kým Le Penová prilákala 33,9 % voličov.

(SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Scholz a Macron diskutovali o reforme trhu s elektrinou v EÚ

Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok na stretnutí v Hamburgu …

Consent choices