wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Michal Wiezik: Investovanie do plynovej infraštruktúry v tejto dobe nie je konzistentný krok. VIDEO

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Parlament na svojom poslednom plenárnom zasadnutí schválil legislatívny návrh pomerom hlasov 516 (za): 25 (proti): 15 (zdržalo sa hlasovania). Poslanci zároveň rozhodli o vrátení nariadenia gestorskému výboru za účelom začatia rokovaní s Radou (ministrov) EÚ o finálnom znení nových predpisov. Rokovania môžu začať ihneď po schválení vyjednávacieho mandátu Rady.

Európska komisia predložila legislatívny návrh sprísňujúci pravidlá týkajúce sa napĺňania zásobníkov plynu dňa 23. marca – išlo o reakciu na ruskú agresiu na Ukrajine. Výbor EP pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE) požiadal, aby bol návrh prerokovaný v zrýchlenom legislatívnom konaní – prostredníctvom takzvaného naliehavého postupu (článok 163 Rokovacieho poriadku EP). Parlament v utorok tento návrh výboru ITRE podporil.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Stále trvám na tom, aby sa EÚ snažila o mierové rokovania pre Ukrajinu

Lídri EÚ sa na samite vo Versailles zhodli na potrebe prijatia opatrení na posilnenie energetickej nezávislosti Únie. Hlavy štátov a vlád EÚ na samite v dňoch 24. a 25. marca návrh Európskej komisie zameraný na posilnenie bezpečnosti dodávok plynu privítali.

O red

Odporúčame pozrieť

Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Zástupcovia členských krajín (Rada EÚ) v pondelok prijali odporúčanie, ktoré nabáda členské štáty eurobloku, aby …

Consent choices