hajsel3
Robert Hajšel, europoslanec /SD/. PHOTO: redakcia/red.

Robert Hajšel: Nemôžeme závislosť na plyne z Ruska nahrádzať závislosťou na iných nedemokratických režimoch

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Parlament podporil plán na urýchlené dopĺňanie strategických zásob plynu, ktorého cieľom je zaistiť domácnostiam a podnikom dostatok plynu pred ďalšou vykurovacou sezónou. Text nariadenia, ktorý Európsky parlament schválil v zrýchlenom legislatívnom konaní – prostredníctvom takzvaného naliehavého postupu, bude čoskoro predmetom rokovaní poslancov s ministrami členských štátov.

Parlament presadzuje, aby boli do 1. novembra 2022 zásobníky plynu povinne naplnené na minimálne 80% a následne každý rok v rovnakom období aspoň na 90%. Cieľom tohto opatrenia je zaistiť bezpečnosť dodávok a ochrániť Európanov pred možným nedostatkom plynu.

Prevádzkovatelia zásobníkov by na základe schváleného textu mali povinne podstúpiť nový proces certifikácie, aby sa predišlo rizikám spojeným s možným vonkajším zasahovaním. V prípade zamietnutia certifikácie by sa prevádzkovatelia mali vzdať vlastníctva alebo kontroly nad zásobníkmi. Prevádzkovatelia by tiež nemali mať právo rozhodovať o zatvorení zásobníka bez súhlasu národného regulátora.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Nové nariadenie tiež s cieľom urýchliť opätovné napĺňanie zásobníkov prináša stimuly pre energetické spoločnosti vo forme zľavy na prepravné tarify zo zásobníka alebo do zásobníka.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices