Eurojust
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska komisia navrhuje posilniť mandát Eurojustu v oblasti vojnových zločinov

Európska komisia (EK) v pondelok navrhla upraviť nariadenie o Agentúre Európskej únie (EÚ) pre justičnú spoluprácu v trestných veciach – Eurojust, aby jej poskytlo právnu možnosť zhromažďovať, uchovávať a zdieľať dôkazy o vojnových zločinoch. Komisia o tom informuje na svojej webstránke. Eurojust od marca podporuje spoločný vyšetrovací tím EÚ, ktorý sa venuje možným vojnovým zločinom na Ukrajine.

Vzhľadom na neutíchajúci konflikt na Ukrajine, je náročné bezpečne uskladňovať a zachovávať dôkazy priamo tam. Na zabezpečenie vyvodenia zodpovednosti za zločiny spáchané na Ukrajine je nevyhnutné zabezpečiť bezpečné uchovávanie dôkazov mimo Ukrajiny aj podporiť vyšetrovanie a trestné stíhanie zo strany rôznych európskych a medzinárodných súdnych orgánov, informuje EK. Je preto potrebné zriadiť centrálny záložný úložný priestor, kde by sa mohli uchovávať dôkazy zhromaždené agentúrami a orgánmi EÚ, vnútroštátnymi a medzinárodnými orgánmi alebo tretími stranami, ako sú organizácie občianskej spoločnosti. Súčasné nariadenie o Eurojuste však neráta so situáciou a zločinmi takéhoto rozsahu, takže mu neumožňuje zachovávať takéto dôkazy na trvalejšom základe, analyzovať a vymieňať ich, keď je to potrebné, alebo priamo spolupracovať s medzinárodnými justičnými orgánmi, ako je napríklad Medzinárodný trestný súd (ICC).

Viac..  M. Lexmann: Čínske kybernetické útoky proti poslancom a ministrom sú útokom na našu demokraciu

Komisia navrhuje úpravu nariadenia o Eurojuste, aby mohol zhromažďovať, analyzovať a uchovávať dôkazy týkajúce sa hlavných medzinárodných zločinov a spracovávať údaje ako videá, zvukové záznamy a satelitné snímky a zdieľať takéto dôkazy s príslušnými vnútroštátnymi a medzinárodnými orgánmi vrátane ICC. Eurojust tiež bude koordinovať a spolupracovať s Europolom v súlade s ich príslušnými mandátmi.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurojust: V piatich štátoch podnikli zásah voči pašovaniu tovarov do Ruska

Úrady v Holandsku, Litve, Lotyšsku, Nemecku a Kanade podnikli v januári koordinované zásahy zamerané voči …

Consent choices