Dombrovskis
Valdis Dombrovskis, výkonný podpredseda pre hospodárstvo. PHOTO: © European Union.

Európska komisia zvažuje určitú formu ropného embarga voči Rusku, tvrdí Dombrovskis

Európska únia (EÚ) čoskoro predstaví šiesty balík sankčných opatrení proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Ako pre web The Times uviedol výkonný podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis, sankcie budú obsahovať „nejakú formu“ embarga na ruskú ropu, ktoré by Moskvu pripravilo o lukratívne príjmy z exportu energií.

„Pracujeme na šiestom balíku sankcií a jednou z otázok, ktoré zvažujeme, je nejaká forma ropného embarga. Keď zavádzame sankcie, musíme to urobiť spôsobom, ktorý maximalizuje tlak na Rusko a zároveň minimalizuje vedľajšie škody na nás samých,“ povedal Dombrovskis.

EÚ je vnútorne rozdelená v otázke, či a ako zacieliť na ruský energetický export vzhľadom na to, že štáty únie sú silne závislé od ruskej ropy a zemného plynu pri výrobe elektriny pre domácnosti a podpore svojho priemyslu. Dombrovskis uviedol, že presné detaily ropného embarga ešte neboli dohodnuté, ale mohli by zahŕňať postupné „odstrihávanie sa“ od ruskej ropy alebo uvalenie ciel na vývoz nad určitý cenový strop.

Viac..  EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Podľa Dombrovskisa si sankcie budú vyžadovať jednomyseľnú podporu všetkých 27 členských štátov EÚ a mohli by byť schválené do budúceho mesiaca. Dodal, že Brusel tiež zvažuje opatrenia na odstránenie najväčšej ruskej banky Sberbank z platobného systému Swift.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices