nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /RE/. PHOTO: redakcia/red.

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Teší ma, že Francúzi si nezvolili ženu, ktorá by preformovala ich krajinu na filiálku Ruska

PARÍŽ – Francúzsky prezident Emmanuel Macron pohodlne zvíťazil v nedeľňajšom druhom kole volieb hlavy štátu a obhájil svoj post na druhé funkčné obdobie. Macron získal 58,5 percenta hlasov. Za jeho krajne pravicovú vyzývateľku Marine Le Penovú hlasovalo 41,5 percenta voličov. Macron je prvým francúzskym prezidentom po 20 rokoch, ktorý sa hlavou štátu stal aj na druhé funkčné obdobie. Naposledy post prezidenta vo voľbách v roku 2002 obhájil Jacques Chirac.

Macron sľúbil, že opäť zjednotí krajinu, ktorá je „naplnená množstvom pochybností, množstvom deliacich čiar“. Víťazstvo Macrona je úľavou pre spojencov Francúzska, keďže Le Penová chcela zredukovať vzťahy krajiny s Európskou úniou, Severoatlantickou alianciou a Nemeckom, čo by otriaslo bezpečnostnou architektúrou Európy.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (ECR) poukázala, že hoci má podľa nej Macron v mnohom ďaleko od dokonalosti, je stále demokratickým a proeurópskym štátnikom, ktorý sa „nebratríčkuje s Putinom“ či jeho oligarchami. „Teší ma, že Francúzi si nezvolili ženu, ktorá by preformovala ich krajinu na filiálku Ruska,“ dodala.

Macronovi medzičasom stihli zablahoželať k víťazstvu i poprední predstavitelia Európskej únie. „Vážený Emmanuel Macron, gratulujem k znovuzvoleniu za prezidenta republiky. Teším sa na pokračovanie našej skvelej spolupráce. Spoločne posunieme Francúzsko a Európu vpred,“ napísala na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

„Srdečne blahoželám, drahý Emmanuel Macron. V týchto turbulentných časoch potrebujeme pevnú Európu a Francúzsko, ktoré je úplne oddané suverénnejšej a strategickejšej Európskej únii. Ďalších päť rokov môžeme počítať s Francúzskom,“ nadviazal predseda Európskej rady Charles Michel. Ku gratulantom sa v predstihu pridal i britský premiér Boris Johnson. „Teším sa na ďalšiu spoluprácu na otázkach, ktoré sú pre naše dve krajiny a pre svet najdôležitejšie,“ skonštatoval.

(SITA/AP/redakcia).

O red

Odporúčame pozrieť

L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ľudia so zdravotným postihnutím čelia diskriminácii v rôznych oblastiach života, preto je dôležité odstraňovať ich …

Consent choices