vlajky EÚ
PHOTO: redakcia/dub.

Zhoršenie deficitu pozorujú analytici v štyroch krajinách EÚ, vrátane Slovenska

V minulom roku 2021 sa vo väčšine krajín EÚ konsolidovali verejné financie. Čiastočné ekonomické oživenie spojené s nižšou potrebou bežných výdavkov viedlo podľa analytikov úseku meny, štatistiky a výskumu v Národnej banke Slovenska k zlepšeniu bilancií verejných financií vo väčšine členských štátov. Medziročné zhoršenie deficitu pozorujú analytici pri štyroch krajinách EÚ, medzi ktoré sa radí aj Slovensko. Okrem toho je to aj Bulharsko, Česko a Lotyšsko.

Vlaňajší deficit vo výške 6,2 % HDP bol spolovice tvorený výdavkami na pandémiu COVID-19, pričom k jeho zhoršeniu prispeli aj vyššie mzdové výdavky. „V porovnaní s rozpočtom verejných financií, ktorý cielil deficit na úroveň 7,4 % HDP, sme však skončili mierne lepšie,“ poznamenali analytici menového úseku. Vyššie daňové príjmy spolu s úsporami na kapitálových výdavkoch a medzispotrebe tvorili základ pre prekonanie rozpočtového cieľa. Práve konsolidácia cez nižšie investície so sebou však na dlhodobom horizonte prináša podľa analytikov riziká pre ekonomický rast.

Viac..  EK vyplatila Ukrajine 4,5 miliardy eur preklenovacieho financovania v rámci Nástroja pre Ukrajinu

Verejný dlh dosiahol vlani 63,1 % HDP. Ťahala ho najmä potreba financovania rozpočtového schodku. Slabé čerpanie EÚ fondov v porovnaní s rozpočtom verejných financií bolo podľa analytikov spôsobené hlavne nižším čerpaním kapitálových výdavkov, najmä v sektore dopravy.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

ANALÝZA TÝŽDŇA: Tento rok sa očakáva pokles sadzieb ECB, ovplyvní to aj dlžníkov

Európska centrálna banka (ECB) od júla 2022 do septembra 2023 v reakcii na vysokú infláciu …

Consent choices