Orban
Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: © European Union- EP.

EK začala konanie o pozastavení financovania Maďarska pre porušovanie princípov právneho štátu

Európska komisia (EK) formálne začala konanie o pozastavení poskytovania finančných prostriedkov Maďarsku za porušenie princípov právneho štátu. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter to oznámila podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. Ako uviedla, v Maďarsku identifikovali problémy, ktoré by mohli porušiť tamojší právny štát a ovplyvniť rozpočet Európskej únie. V tejto súvislosti poslali Budapešti list. Maďarsko bude podľa Jourovej musieť reagovať na obavy EK a navrhnúť nápravné opatrenia.

Maďarsko, ktoré je veľkým recipientom eurofondov, v ostatných rokoch čelí rastúcej kritike pre odklon od demokratických princípov prostredníctvom nadmernej kontroly nad súdnictvom, potláčania slobody médií a odopierania práv LGBT ľuďom. Je to po prvý raz, čo Európska únia používa mechanizmus podmienenosti poskytnutia finančných prostriedkov z jej rozpočtu dodržiavaním zásad právneho štátu členskými štátmi. Konanie voči Maďarsku už začiatkom mesiaca oznámila predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

Viac..  M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Viktor Orbán

Únia začne konanie o pozastavení financovania Maďarska pre porušovanie princípov právneho štátu

Európska komisia (EK) začne konanie o pozastavení poskytovania finančných prostriedkov Maďarsku za porušenie princípov právneho …

Consent choices